obuzet kontroverznom religijom

Zbog vjere je lobirao po Europi i napadao ljude s mentalnim problemima, a glumicu koja je radila s njim prestrašio je na setu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Tom Cruise tvrdi da mu je scijentologija pomogla da pobijedi disleksiju, a svojedobno je napao Brooke Shields jer je uzimala antidepresive za postporođajnu depresiju.

Tom Cruise (58) poznat je kao veliki zagovornik Scijentološke crkve, a upravo mu je to upropastilo dva braka. 

Pogledaj i ovo Katie Holmes i Tom Cruise Bili su zlatni par! Fotograf bajkovitog vjenčanja Toma Cruisea i Katie Holmes otkrio dosad nepoznate detalje tog dana i jesu li stvarno bili zaljubljeni!

Glumac s vjerom, koju mnogi nazivaju kultom i sektom, se upoznao 1990. preko svoje prve supruge i kolegice Mimi Rogers (64). Svojedobno je Cruise istaknuo da mu je scijentologija, odnosno njezin osnivač Ron Hubbard pomogao da izliječi disleksiju. 

Tom otada propagira tu vjeru diljem svijeta, a uložio je trud kako bi se što više proširila Europom. Naime, lobirao je 2005. kod pariškog gradskog vijeća, ali i bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i političara Jeana-Claudea Gaudina. Glumca su zbog tog njegovog poteza prozvali militantnim zagovornikom scijentologije i odbili bilo kakav daljnji kontakt s njime. 

Cruise je skupljao i donacije da pomogne hitnim službama u New Yorku, a onda im ponudio detoksikacijsku terapiju baziranu na radu Rona Hubbarda. To je naljutilo medicinske i vatrogasne službenike te javnost. No scijentološki vođa David Miscavige je prepoznao Tomov trud i nagradio ga Medaljom za hrabrost 2004. 

Upravo zbog učenja Scijentološke crkve Cruise je počeo kritizirati psihijatriju kao granu medicine i rekao da ne bi trebala postojati te potaknuo stigmatizaciju ljudi koji se bore s mentalnim oboljenjima. Napao je glumicu i manekenku Brooke Shields jer je koristila antidepresive dok se borila protiv postporođajne depresije nakon što je rodila drugu kćer 2003. Brooke mu je poručila da bi se trebao držati spašavanja svijeta od svemiraca i pustiti žene, koje se bore sa čime i ona, da sam se odluče koja im je terapija najbolja. Dvije godine kasnije Tom se uživo ispričao Shields. 

Kako su pisali američki mediji, druga Cruiseova supruga Nicole Kidman nije mogla podnijeti njegovu zaluđenost scijentologijom. Glumac je u kontroverznu religiju uključio i njihovu djecu, kćer Isabel (27) i sina Connora (26) koje su skupa posvojili, a zbog toga su se oni udaljili od majke Nicole. Čak ju Connor nije pozvao ni na vjenčanje, navodno na nagovor oca Toma. 

Ni Katie Holmes (41), treća glumčeva supruga nije mogla podnijeti Scijentološku crkvu, a posebno joj je zasmetalo kad je Cruise u sve to počeo uključivati njihovu kćer Suri (14). 

Ni kolege koji su surađivali s Tomom nisu imali pozitivna iskustva, a jedna od njih je Thandie Newton (47). Ona je 2000. u filmu "Nemoguća misija 2" utjelovila Nyah Nordoff-Hall, lika za koji je Cruiseov Ethan Hunt zainteresiran. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zooming in for @paleycenter #paleyfestla2020 @westworldhbo with @evanrachelwood @tessamaethompson @jfreewright #EdHarris May 22nd 12 noon ET. Join us! Xx Thandie and Hazel

A post shared by Thandie Newton (@thandienewton) on

Thandie je rekla da se na snimanju osjećala prestrašeno i nesigurno u intervjuu za Vulture. "Tako sam se uplašila Toma. On je jako dominantan pojedinac. Jako se trudi biti draga osoba, no taj pritisak. Uzima puno od ljudi", ispričala je glumica. 

Snimanje se odvijalo u Španjolskoj, a kako je objasnila, Cruise je htio da loše napisana scena bude savršeno odigrana. "Nije bio sretan i postao je frustriran s onime što sam odglumila, ali imala sam najus*anije rečenice. Gurnuo me prostor terora i nesigurnosti. Bila je to prava šteta. No trudio se što je više mogao. Samo je bio pod stresom", rekla je Thandie. 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene