Prije 45 godina snimljen je film 'Tko pjeva zlo ne misli' i u trenu osvojio srca publike i kritičara.


Film 'Tko pjeva zlo ne misli' u režiji Kreše Golika snimljen je 1970. godine i proglašen je za najbolji hrvatski film svih vremena. Film je dobitnik brojnih nagrada i prizanja, ali najveće priznanje je to što je i nakon 45 godina još uvijek omiljen među publikom kako onom starijom, tako i mlađom. Film odiše duhom jednog prošlog vremena i jednog drugačijeg Zagreba.

Vezani članci Slika nije dostupna Na pitanje o budućnosti Zrinka Cvitešić odlepršala od novinarke Slika nije dostupna Grupa ortodoksnih židova svima zabranila gledanje romantične komedije u zrakoplovu

Priča je to o obitelji Šafranek i njihovim zgodama i nezgodama. U opisu filma stoji 'ljubavna komedija s pjevanjem'. I uistinu, odlična je to komedija s odličnim pjesmama koje bude nostalgiju. Radnja filma odvija se u gornjogradskom stanu ove simpatične obitelji i njihovom, sada već legendarnom, dvorištu koje je pravi mali svijet za sebe.

Omiljena 'Ana Šafranek' otvorila srce: 'Doživjela sam ljubav na prvi pogled'

Likovi u filmu, koje su iznjeli vrhunski glumci poput Relje BašićaMirjane Bohanec, Mie Oremović i drugih, već nakon prvog gledanja našli su put do srca publike. Što se sadržaja tiče, nećemo otkrivati previše zbog vas koji ovaj legenderni film još niste pogledali, ali to svakako morate učiniti.

Ipak, evo nekoliko zanimljivosti vezanih za film. Dvorište obitelji Šafranek u stvari se nalazi na adresi Basaričekova 11 na Gornjem gradu, a dvorište i dan danas možete posjetiti. Druga važna lokacija filma je i Krčma K Žnidaršiću. Za krčmu su filmaši pronašli inspiraciju u starozagrebačkoj gostionici koja se nalazila u istoj ulici Basaričekovoj 9.

Evo i nekoliko nezaboravnih citata od kojih su neki postali i poslovice:

Franjo: Perice, idi k Žnidaršiću po jednu litricu!
Franjo: Kaj bute popili? Crno, belo ili plešivičko?

Franjo: Ja svoju ženu ne dam vređati. Puno nije vredna, ali vređati je ne dam!
Mina (komentira dvoje mladih u grmlju): Ovi balavci više nemaju srama danas ovdje.

Franjo: Bogme ni tebi ne bi škodilo da te koji od njih malo povali u grmlju!

Franjo: Ja sam čitao jednu knjigu o tome kak je postal čovjek. Tam sve piše. Najprije su bile ribe, onda kak su ribama narasle noge, i tak, sve do čovjeka. Mina: To nije ona knjiga gde neki Englez piše da su ljudi postali od majmuna?
Mina: Ne znam, ja sam tak čula. Bome ak je on postal od majmuna, nek mu bude, ja nisam! Kaj ne gospon Fulir?

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook