I dok s nestrpljenjem očekujemo i nadamo se Oscaru za Matanićevog 'Zvizdana', prisjetimo se, do sada, jedinog hrvatskog filma nagrađenog Oscarom.


Sve nade hrvatska kinematografija u ovom trenutku polaže u Matanićevog 'Zvizdana'. Višestruko nagrađivan film na raznim festivalima, ujedno je i naš predstavnik na 88. dodjeli filmskih nagrada Oscar. 'Zvizdan' se natječe u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku. I dok napetost raste kako se Oscar približava, prisjetimo se, za sada, jedinog filma iz Hrvatske koji je osvojio Oscara.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatica među 10 najperspektivnijih europskih glumaca Slika nije dostupna 'The Hollywood Reporter' tvrdi: 'Ovo je favorit iz sjene

Dugometražni igrani film 'Zvizdan' scenarista i redatelja Dalibora Matanića osvojio je novu festivalsku nagradu, ovaj put na 37. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Kairu, koji se održao od 11. do 20. studenog u glavnom gradu Egipta.

Bilo je to 1962. film se zvao 'Surogat' i prvi je animirani film izvan Amerike koji je dobio zlatni kipić. Animirani film nastao je 1961. godine u režiji Dušana Vukotića, montirala ga je Tea Brunšmid, ton je radio Mladen Prebil, a saksofon koji je ujedno bio glas glvanog junaka, svirao je Ozren Depolo. Ovaj film najnagrađivaniji je hrvatski film u povijesti. Bio je preveden na mnoge jezike.

Matanićev 'Zvizdan' predstavnik Hrvatske na 88. Oscaru

'Surogat' je jednostavna priča o simpatičnom debeljku koji dolazi na plažu i sve što mu treba jednostavno napuše. U jednom trenutku, debeljko napuše čak i partnericu. Ali kako vrijeme prolazi on počinje ispuhavati stvari, a na kraju i samog sebe.

Ono po čemu se 'Surogat' razlikovao od, do tada ultra popularne animacije u stilu Disneyja, bio je manji broj sličica u sekundi i geometrijski likovi, a to je tada bilo daleko ispred svog vremena.

Animirani film koji je po mnogo čemu bio prvi, i dalje je ostao jedini hrvatski film nagrađen Ocarom.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook