Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Film koji je bio nominiran za Oscara, 'Bitka na Neretvi' izazvao je polemike oko kulturnog vlasništva te će sud određivati je li hrvatski, bosanski ili jugoslavenski.


Više od 40 godina nakon što je snimljen, film 'Bitka na Neretvi' i dalje je aktualan. Već nekoliko mjeseci traju polemike o kulturnom nasljeđu, točnije je li film isključivo hrvatski. Tako tvrdi njegov redatelj Veljko Bulajić, a osporava filmski centar iz Sarajeva. Cijela priča svoj epilog sada čeka na sudu u Strasbourgu gdje će se odlučiti je li film hrvatski, bosanski ili jugoslavenski.

>> Bitka oko 'Bitke na Neretvi'!

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Radijska voditeljica BBC-ja umrla zbog krvnih ugrušaka nakon što je primila AstraZenecino cjepivo Bitka za Bitku na Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Redatelj "Bitke na Neretvi" Veljko Bulajić šokiran slovenskim zahtjevom prema Srbiji: "Ni jedni ni drugi nemaju veze s tim filmom"

'Hrvatska je članica EU prema tome tu će se zaštiti sva naša prava nacionalne kinematografije, autora koji su hrvatski autori, ustvari 87 posto filmskih radnika koji su finalizirali bitku na Neretvi bilo je iz Hrvatske', kaže Veljko Bulajić.

'Ono što za mene taj spor znači to je jasna slika toga da vlasnički odnosi i pitanje korištenja tih filmova što je puno značajnije, pitanje dostupnosti tih filmova što je možda glavna tema. To nije na neki način riješeno', komentirao je za Dnevnik Nove TV Hrvoje Hribar, predsjednik HAVC-a.

Prije nekoliko mjeseci redatelj filma Veljko Bulajić rekao je kako je 'Bitka na Neretvi' potvrđena kao djelo hrvatske kinematografije. No Filmski centar Sarajevo film je uzeo pod svoje jer je sniman u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je došlo do međusobnih tužbi.

'Zašto sam ja to pokrenuo? Već dva, tri puta se prikazivala 'Bitka na Neretvi' sa strašno lošim kopijama', otkriva redatelj Bulajić.

U Ministarstvu kulture, kaže redatelj Bulajić, uskoro će se održati sastanak o toj temi. 'Bitka na Neretvi' najveći je ratni spektakl na ovim prostorima. Film je bio nominiran i za prestižnu nagradu Oscar, a uvršten je i među najznačajnije filmove o Drugom svjetskom ratu.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook