40 godina kasnije

Sud će odlučivati kome pripada kultni film 'Bitka na Neretvi'!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Film koji je bio nominiran za Oscara, 'Bitka na Neretvi' izazvao je polemike oko kulturnog vlasništva te će sud određivati je li hrvatski, bosanski ili jugoslavenski.

Više od 40 godina nakon što je snimljen, film 'Bitka na Neretvi' i dalje je aktualan. Već nekoliko mjeseci traju polemike o kulturnom nasljeđu, točnije je li film isključivo hrvatski. Tako tvrdi njegov redatelj Veljko Bulajić, a osporava filmski centar iz Sarajeva. Cijela priča svoj epilog sada čeka na sudu u Strasbourgu gdje će se odlučiti je li film hrvatski, bosanski ili jugoslavenski.

>> Bitka oko 'Bitke na Neretvi'!

Pogledaj i ovo showbuzz Povijesni spektakl Najskuplji hrvatski film svih vremena rame uz rame sa 'Spartakom'

'Hrvatska je članica EU prema tome tu će se zaštiti sva naša prava nacionalne kinematografije, autora koji su hrvatski autori, ustvari 87 posto filmskih radnika koji su finalizirali bitku na Neretvi bilo je iz Hrvatske', kaže Veljko Bulajić.

'Ono što za mene taj spor znači to je jasna slika toga da vlasnički odnosi i pitanje korištenja tih filmova što je puno značajnije, pitanje dostupnosti tih filmova što je možda glavna tema. To nije na neki način riješeno', komentirao je za Dnevnik Nove TV Hrvoje Hribar, predsjednik HAVC-a.

Prije nekoliko mjeseci redatelj filma Veljko Bulajić rekao je kako je 'Bitka na Neretvi' potvrđena kao djelo hrvatske kinematografije. No Filmski centar Sarajevo film je uzeo pod svoje jer je sniman u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je došlo do međusobnih tužbi.

'Zašto sam ja to pokrenuo? Već dva, tri puta se prikazivala 'Bitka na Neretvi' sa strašno lošim kopijama', otkriva redatelj Bulajić.

U Ministarstvu kulture, kaže redatelj Bulajić, uskoro će se održati sastanak o toj temi. 'Bitka na Neretvi' najveći je ratni spektakl na ovim prostorima. Film je bio nominiran i za prestižnu nagradu Oscar, a uvršten je i među najznačajnije filmove o Drugom svjetskom ratu.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene