Spencer Elden je izgubio sudsku bitku protiv benda Nirvana, kojeg je tužio jer su na naslovnici albuma "Nevermind" iz 1991. godine koristili njegovu fotografiju.

Galerija Spencer Elden Spencer Elden Nirvana +2 Kurt Cobain - 3

Kalifornijski sudac Fernando Olguin odbacio je slučaj protiv benda Nirvana, kojeg je Spencer Elden tužio zbog fotografije s njihova popularnog albuma "Nevermind" iz 1991. godine. Naime, Spencer je dječak koji se gol pojavio na naslovnici danas kultnog albuma, a bend je tužio zbog korištenja njegove fotografije.

Vezani članci Dave Grohl Danas je jedan od najvećih glazbenika na svijetu, a karijera mu je "procvala" u Nirvani: Ovo je 15 najboljih pjesama Davea Grohla Slika nije dostupna Što danas radi beba s Nirvaninog albuma 'Nevermind'?

U tužbi je naveo kako njegovi roditelji nikad nisu bendu dali dopuštenje za korištenje fotografije te da za nju nisu bili plaćeni i tužio ih je za dječju pornografiju. Smatra i kako ga ta fotografija zauvijek povezuje sa seksualnom eksploatacijom djece u komercijalne svrhe. Sud je sada odbacio slučaj jer njegovi odvjetnici nisu u roku predali tužbu na odbacivanje slučaja koju su odvjetnici benda Nirvana podnijeli prošlog mjeseca.

Elden sada ima rok do 13. siječnja da ponovno pokrene ovaj slučaj, a ako se ne oglasi, slučaj će zauvijek biti odbačen.

Fotografija je snimljena 1990. godine u vodenom centru u Pasadeni, a album koji je krasila izašao je u rujnu 1991. Ranije se pisalo kako je fotograf Kirk Weddle za nju Spencerovu ocu platio 200 dolara. Njegov otac Rick je svojedobno bio umjetnik koji je radio na specijalnim efektima u Hollywoodu, a po tvrdnjama benda, dopustio je da Nirvana iskoristi fotografiju njegova četveromjesečnog sina za naslovnicu albuma.

"Spencer je u vodi bio tek dvije sekunde i nije mu štetila cijela situacija", rekao je prije nekoliko godina njegov otac na pitanje kako je dopustio da njegovog sina fotkaju ispod vode. Unatoč činjenici što preko prsa ima tetovirano ime albuma te je čitav život koristio taj trenutak kako bi se hvalio pred mnogima, Spencer je tražio po 150.000 dolara od svakoga od 17 optuženih, među kojima su kolege iz benda Kurta Cobaina, Dave Grohl i Krist Novoselich te njegova supruga Courtney Love, kao i fotograf Kirk Weddle.

Članovi Nirvane istaknuli su na sudu kako se Spencer samoprozvao "Nirvana dijete" zbog fotke, a u prilog mu nije išlo ni što se ponovno u istoj pozi fotkao prije samo nekoliko godina.

Album "Nevermind" obilježio je početak grunge ere i prodan je u više od 30 milijuna primjeraka. Otkako se pojavio na njemu, Spencer je fotografiju rekreirao kao tinejdžer i odrastao muškarac, no u brojnim intervjuima je izrazio svoje podijeljene osjećaje zbog omota.

"Teško je ne biti uzrujan kada čujete koliko im je novca ta fotografija donijela", kazao je za Time 2016. godine na 25. godišnjicu izlaska albuma. Dodao je i kako je puno puta pokušavao kontaktirati članove benda, no od njih nikad nije dobio odgovor.

Slavna ljepotica uhvaćena kad je mislila da je nitko ne gleda, pa se malo zanijela, fotke svjedoče o neugodnom trenutku! Cindy Crawford - 1 Cindy Crawford - 2 Cindy Crawford - 3 +19 Cindy Crawford i Rande Gerber

Suprug koji je od nje stariji 31 godinu ne može joj se nadiviti, prije nje je ljubio jednu od najljepših žena svijeta Tina Kunakey - 5 Tina Kunakey - 4 Tina Kunakey - 1 +31 Tina Kunakey

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju