Manična depresija

Što je zapravo bipolarni poremećaj? Poznati progovorili o bolesti

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Bipolarni poremećaj je nekad bio uvriježen kao manična depresija, a danas se još naziva i poremećajem raspoloženja.

Kada se tretira s lijekovima, bipolarni poremećaj ne mora ometati svakodnevni život. No, povremeno, osobito kada se poremećaj javlja zbog zloupotrebljivanja supstancija ili zahtijeva hospitalizaciju, može ometati svakodnevnicu i u slučaju brojnih slavnih osoba, dospjeti u javnost, piše HuffPost.

Pogledaj i ovo showbuzz Borba Uz bulimiju i bipolarni poremećaj borila se s drogom i alkoholom

Demi Lovato

Nakon što je provela tri mjeseca u centru za rehabilitaciju zbog bulimije, anoreksije i depresije, Demi je također priznala da joj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Demi je izjavila za časopis People da nije znala da ima poremećaj sve dok nije počela s terapijom. Lovato i dalje govori o svom iskustvu kako bi pomogla drugima. "Bipolarna depresija mi je zaista oduzela život, ali sam ponosna što sam živi dokaz da netko može živjeti, voljeti i biti dobro s bipolarnim poremećajem kada ima obrazovanje, podršku i liječenje koje mu je potrebno."

Catherine Zeta-Jones

Glumica Catherine Zeta-Jones javno je otkrila svoju dijagnozu nakon traženja liječenja. Premda u početku nije bilo javno, Zeta-Jones je ipak izrazila svoju potporu onima koji također pate od bipolarnog poremećaja. U intervjuu za People, Zeta-Jones je rekla da "nema potrebe truditi se tiho" i ako je potaknula samo jednu osobu na traženje pomoći, tada je njezino iskustvo bilo vrijedno.

Linda Hamilton

Zvijezda "Terminatora" rekla je Larry Kingu 2005. godine kako su joj život i karijera više rasli, tako je njezino mentalno zdravlje bilo sve gore. I zato što je patila od depresije dok je odrastala, Hamilton je rekla da sada ima vrlo otvoreni dijalog sa svojom djecom i podsjeća ih da je u redu da govore o svojim osjećajima. "Volim govoriti kako bi ljudi znali da nisu sami", rekla je Linda.

Carrie Fisher

Carrie je dugi niz godina bila uvjerena da se radi samo o ovisnosti o drogi prije saznanja da je depresivna. Zvijezda Star Warsa od tada je bila vrlo otvorena oko njezine borbe s poremećajem, uključujući vrijeme koje je provela u mentalnoj bolnici. "S vremena na vrijeme, bipolarni poremećaj je izazov koji zahtijeva puno izdržljivosti i još više hrabrosti", napisala je Carrie u svom memorandumu iz 2008. godine. "Dakle, ako uopće živiš s tom bolesti i funkcioniraš, moraš se ponositi, a ne sramiti."

Jean-Claude Van Damme

Bipolarni poremećaj je liječio natrijevim valproatom. "Budući da to radim, to je, BOOM! Za samo tjedan dana sam osjetio promjene. Sve što je bilo oko mene, sve vode oko mene, krećući se lijevo i desno oko mene, postale su poput jezera", rekao je Van Damme.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene