Legenda Hollywooda boravi u Sarajevu. Robert de Niro pokazao je veliko zanimanje za ratna zbivanja u Sarajevu.


Proslavljeni filmski glumac Robert De Niro, koji je u petak doputovao u Sarajevo kao počasni gost filmskog festivala (SFF), tijekom dana posjetio je mjesta vezana za ratnu opsadu toga grada u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Montipajtonovcu uručeno "Počasno srce Sarajeva" Slika nije dostupna Tisuće ljudi u Sarajevu: Filmski festival opet ispunjava očekivanja

Pripadnici osiguranja koji su pratili De Nira skrbili su se da novinarske ekipe drže na pristojnoj udaljenosti od hollywoodske zvijezde no ipak se otkrilo da je glumac najprije obišao drevno Židovsko groblje, spomenik kulture iz 15. stoljeća. Osim što je riječ o jednom od najvrjednijih spomeničkih lokaliteta te vrste u Europi, to je groblje tijekom ratne opsade postalo poznato kao uporište iz kojega je vojska bosanskih Srba snajperskom vatrom terorizirala civile u gradu.

De Niro se s pratnjom pojavio i na lokalitetu Zlatište na Trebeviću s kojega se pruža izvanredan pogled na grad, a potom je obišao i spomen-muzej tunela koji je tijekom opsade ispod piste zračne luke povezivao Sarajevo sa slobodnim teritorijem.

Edis Kolar, jedan od kustosa tog muzeja, lokalnim je medijima rekao da je De Niro pokazao veliko zanimanje za ratna zbivanja u Sarajevu i povijest 'tunela spasa' pa se njegov posjet tom kompleksu neplanirano oduljio na više od 40 minuta.

De Niro u večernjim satima sudjeluje u svečnosti otvaranja 22. Sarajevo Film Festivala (SFF). (Hina)