Glazbom se počela baviti još kao djevojčica. Dobro se, kaže, sjeća svih svojih početaka, mikrofona, posuđenih haljina...


Jedan od najljepših i najnagrađivanijih glasova glazbene scene priprema veliki koncert povodom 50 godina glazbene karijere. Radojka Šverko iduće će subote održati koncert u dvorani Vatroslav Lisinski. Uoči koncerta otkrila nam je kako su izgledali njezini glazbeni počeci, progovorila je o svom prijateljstvu s legendarnim Davidom Bowiejem, a uskoro će, nada se, postati i prabaka.

Vezani članci Kandidati za Zagreb Puno obilaze, ali malo znaju: Reporterka Dnevnika Nove TV kandidate za Zagreb izludila je pitanjima. Mučilo ih je čak i ono što spominju u svojim programima Radojka Šverko Kako je u ranoj mladosti izgledala Neda Ukraden, a kako Sanja Doležal? Pogledajte njihove stare fotografije!

"Ja se dobro sjećam tih svojih početaka, tih mikrofona, tih pozornica, tih posuđenih haljina da bih na nastupima, još kao djevojčica, ostavljala što bolji dojam", priča Šverko. "Glazba je uvijek živjela sa mnom i mislim da mi je ona i davala tu toliko potrebnu snagu da čovjek prevlada te nekakve trenutke i da kroči dalje kroz život. I evo me tu, nakon 50 godina".

Prošla je, prisjeća se, Južnu Ameriku, Kaliforniju, New York. No, u Kanadi, primjerice, nikad nije bila. Nije uvijek sve išlo glatko. Jednom je na koncert zaboravila ponijeti cipele. "Ja sam poznata po mojim dugačkim haljinama, tako da se to uopće nije vidilo, a ja sam zapravo bila samo u dokoljenkama, u najlonkama".

U svojoj se dugogodišnjoj karijeri susrela sa svjetski poznatim glazbenicima, među njima i legendarnim Davidom Bowiejem. "On je bio baš jedno simpatično, drago stvorenje. On je u počecima svoje karijere bio sušta suprotnost onoga što je tijekom svoje karijere o njemu bilo znano". Veliku joj podršku pruža obitelj.
"Sve manje volim kuhati, što se zapravo ne bi reklo, ali volim svoj dom. Jako volim svoj dom. Mene se jako rijetko može ovako negdje sresti, pa evo noga preko noge, centar grada, pa kafić ovaj, pa kafić onaj. To ja zapravo baš i ne volim i često puta se pitam "Pa di te žene koje se šeću gradom po špici, kad one uopće bilo šta stignu napraviti?", zapitala se Šverko. Obitelj kao podrška nikad nije izostala. Ima dvije kćerke, ima odraslu unuku i otkriva nam da se nada da će je uskoro iznenaditi praunukom.

Unatoč teškom životnom putu, uvijek je ostala čvrsta i samouvjerena. "Glavu gore i šminku na usta", zaključuje ova velika glazbena diva.