Glazbenik, poznatiji pod umjetničkim imenom R Kelly, optužen je po 10 točaka kaznenog djela seksualnog zlostavljanja.

Galerija


Robert Sylvester Kelly već se desetljećima suočava s tvrdnjama o seksualnom zlostavljanju žena.

Vezani članci R. Kelly (Foto: Getty Images) Redao zločin za zločinom: Posrnuli pjevač seksualni je predator kojem prijeti 30 godina zatvora R. Kelly (Foto: Profimedia) Javila se nova žrtva pohotnog glazbenika: Seksali su se kad je imala 13, prenio joj je i spolnu bolest?

Glazbenik, poznatiji pod umjetničkim imenom R Kelly, optužen je po 10 točaka kaznenog djela seksualnog zlostavljanja u saveznoj državi Illinois, izvjestili su jučer američki mediji. Kako prenosi BBC, 52-godišnjak bi se pred sudom trebao pojaviti simbolično 8. ožujka, na Dan žena. Policiji se sam predao nakon podizanja optužnice.

Iako je 2018. godinu obilježio snažni pokret #metoo koji je pred lice pravde doveo brojne holivudske zlostavljače, R Kellyja kao da je on magično zaobišao, iako glazbenik već godinama oštro demantira brojne optužbe na svoj račun koje pljušte sa svih strana - od žrtava, njegovih poslovnih suradnika, pa čak i od strane njegove obitelji, brata i kćeri.

Optužbe datiraju od davne 2002. godine kada je optužen za seksualni odnos s 14-godišnjakinjom. Njegovi vješti odvjetnici otezali su slučaj na sudu godinama, a nakon što se na snimci nije mogao stopostotno dokazati identitet djevojčice, 2008. godine protiv glazbenika su odbačene sve optužbe.

Ne smijemo zaboraviti niti na glasine koje već godinama kruže o pravoj prirodi njegovog odnosa s tragično preminulom pjevačicom Aaliyahom kojoj je on postao mentor kad je ona imala svega 12 godina. Prema izjavama njegove bivše suradnice Asante McGee, cijela ekipa ostala je u šoku tijekom turneje na kojoj su ih slučajno uhvatili tijekom spolnog odnosa. "Tijekom jedne večeri na turneji vrata njegove sobe su se slučajno otvorila i tamo je u krevetu bio on i tada 15-godišnja Aaliyah. Od te večeri više ništa nije bilo isto u našim životima", izjavila je.

Istu je priču potvrdio i njegov bivši suradnik Demetrius Smith koji je više puta naglasio kako mu je iznimno žao što o svemu nije progovorio ranije. "Jednom mi je prilikom rekao kako misli da je Aaliyah trudna, a meni je pozlilo. Kajem se što ju nisam zaštitio od njega, ali nemam opravdanja za sebe. Bio sam čak i svjedok na njihovom vjenčanju kada je ona imala samo 15 godina. U jednom me trenutku pogledala kao da mi želi poručiti da ju spasim, no nikada nisam uspio razgovarati s njom..." Aaliyah je poginula u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći 2001. godine.

Ni R Kellyjeva kći Buku Abi nije imala lijepe riječi za svog oca. Nju i dva sina glazbenik je dobio u braku sa suprugom Andreom Lee s kojom je se vjenčao 1996., a razveo 2009. godine, koja je također priznala kako ju je udarao, vezao i vrijeđao godinama. "Prošle su godine otkako smo braća i ja pričali ili se vidjeli s njim. Čudovište s kojim se suočavate je moj otac. Sasvim sam svjesna tko je i što je on. Odrasla sam u toj kući. Moj izbor da šutim o njemu i tome što radi je za moj mir. Moje emocionalno stanje. Moje iscijeljenje", napisala je Buku na Instagramu.

Tu su i brojne žene koje su ga tijekom svih ovih godina optuživale za seksualno zlostavljanje, a kojima se vrlo vjerojatno niti ne zna točan broj. No sve su one imale gotovo identičnu priču: glazbenik ih je držao kao seksualne robinje u svojoj kući, fizički, psihički i seksualno zlostavljao, tjerao na seks s drugim ženama i da ga zovu "tatice", a sa svima je započinjeo odnos dok su bile maloljetne. Drugim riječima, bio je to svojevrsni seks-kult u glazbenikovom domu, a obitelji žrtava tvrde kako im je on ispirao mozak, zbog čega bi one prekidale svaku komunikaciju s njima.

A onda je 2018. godine stigao dokumentarac "Surviving R.Kelly" koji je puno toga promijenio te ovu priču ponovno stavio u središte pozornosti. Prvu epizodu pogledalo je gotovo 2 milijuna Amerikanaca, a u njemu su se našla brojna mučna svjedočanstva suradnika, bivših žena i ljubavnica te pratećih pjevačica.

Njegova krivnja tek se sada mora dokazati na sudu, no mnogi se pitaju što je s ljudima koji su mu desetljećima pomagali da prikrije takve zločine te mu bookirali smještaje, privatne zrakoplove i na kraju krajeva dovodili maloljetnice koje bi ubrzo postale žrtve predatora - hoće li i oni biti privedeni na sud?

Od 8. ožujka brojne će stvari biti puno jasnije... 

Vladimir Šeks na premijeru predstave poveo unuku Ivu koja je privlačila poglede minicom

Ovako slavna pjevačica izgleda kada se sredi na Instagramu, a desno je stvarno stanje stvari