Angelina Jolie pismom se obratila javnosti i obznanila kako je nakon uklanjanja obiju dojki prije dvije godine, opet bila na operaciji prije svega dva tjedna.


Slavna glumica, redateljica i humanitarka Angelina Jolie u pismu je objasnila svoje odluke, te poručila da se nada kako će njezino iskustvo pomoći i drugim ženama da se educiraju i naprave nešto za svoje zdravlje.

Vezani članci Zoran Milanović - 4 Milanović poslao pismo šefu NATO-a: "Hrvatskoj je u vitalnom interesu da ima stabilnog susjeda" Rak debelog crijeva: Program ranog otkrivanja - 5 Ako poštom dobijete poziv na ovaj test, obavezno se odazovite! "To vam može produžiti život, kao što je i meni produžilo"

Pročitajte njezinu poruku u cjelosti nakon što je prije dva tjedna dala ukloniti i jajnike te jajovode.

Operacija života: Angelini Jolie odstranili jajnike i jajovode

U kojem slučaju žene u Hrvatskoj rade preventivnu operaciju jajnika

'Prije dvije godine pisala sam o svojoj odluci da se podvrgnem dvostrukoj mastektomiji. Jednostavnom krvom pretragom doznala sam da nosi mutirani BRCA1 gen koji mi je donio 87 posto šanse da obolim od raka dojke i 50 posto da obolim od raka jajnika. Od raka su mi umrle majka, baka i teta.

Željela sam da i druge žene sa sličnim rizikom znaju koje su im opcije. Obećala sam da ću nastaviti objavljivati bilo kakve informacije koje bi mogle biti korisne uključujući i moguću sljedeću preventivnu operaciju - uklanjanje jajnika i jajovoda.

Planirala sam to već neke vrijeme. Manje je kompleksna operacija od dvostruke mastektomije, ali su joj posljedice puno ozbiljnije. Žene nakon nje doživljavaju prisilnu menopauzu. Stoga sam se psihički i emocionalno pripremala, razgovarala s liječnicima, istraživala alternativnu medicinu i tražila čime ću nadomjestiti estrogen i progesteron. Ali osjećala sam da su preda mnom još mjeseci za definiranje datuma operacije.

No prije dva tjedna nazvao me moj liječnik. 'CA 125 ti je normalan', rekao je. S olakšanjem sam uzdahnula. Taj test mjeri razinu proteina CA-125 u krvi i služi za nadziranje raka jajnika. Radim ga svake godine zbog obiteljske anamneze.

Ali to nije bilo sve - Nastavio je. 'Postoji cijeli niz povišenih markera koji bi mogli ukazivati na rani stadij raka'. Zastala sam. 'CA-125 ima 50-75 posto šansi da mu promakne detektiranje ranog stadija raka', rekao je. Htio je da mi kirurg odmah pregleda jajnike.

Odluka koja će najteže pasti obožavateljima Angeline Jolie - Gotovo je!

Prolazila sam kroz ono kroz što zamišljam da prolazi na tisuće drugih žena. Sama sebi sam rekla da moram ostati mirna, jaka, da nemam razloga misliti kako neću doživjeti odrastanje svoje djece ili upoznati svoje unuke.

Nazvala sam svog supruga u Francusku, u roku nekoliko sati bio je u avionu. Najljepša stvar u takvim trenucima života je ta jasnoća. Znaš za što živiš i što je bitno. To je tako smirujuće.

Istog dana otišla sam kirurginji koja je liječila i moju majku. Zadnji put sam je vidjela onaj dan kad mi je majka umrla, zasuzile su joj oči kad me vidjela: 'Izgledaš baš kao ona'. Slomila sam se. Ali nasmiješile smo se jedna drugoj i složile se da smo tamo kako bi se suočile sa svakim problemom te 'da idemo to riješiti'.

Na pretragama i ultrazvuku nije bilo ništa zabrinjavajuće. Odahnula sam shvativši da, ukoliko se radi o raku, on je još u ranom stadiju. Ako se nalazi negdje u mom tijelu, znat ću to za pet dana. Tih pet dana prošlo mi je u magli, radila sam i išla na nogometne utakmice svoje djece kako bih ostala mirna.

Stigli su rezultati. PET/CT je bio čist i testovi za tumor bili su negativni. Bila sam presretna iako je radioaktivna metoda testiranja značila da ne mogu zagrliti svoju djecu. Još uvijek je postojala šansa da se radi o raku u ranom stadiju, ali to je bilo tako minorno u usporedbi s uznapredovalim tumorom. Na svoje olakšanje, imala sam opciju ukloniti jajnike i jajovode i odlučila sam to napraviti.

Nisam to učinila samo zato što nosim mutaciju BRCA1 gena, želim da i druge žene ovo čuju. Pozitivan BRCA test ne znači odmah i skok na operacijski stol. Pričala sam s mnogim liječnicima, kirurzima i alternativnim medicinarima. Postoje druge opcije. Neke žene uzimaju antibejbi pilule ili se oslanjaju na alternativnu medicinu i redovite preglede. Postoji više od jednog načina za suočavanje s bilo kojim zdravstvenim problemom. Najvažnije je znati te opcije i izabrati koja je najbolja za vas osobno.

U mom slučaju istočnjački i zapadnjački liječnici složili su se kako je za mene najbolje odstraniti jajnike i jajovode jer su, pored BRCA gena, tri žene u mojoj obitelji umrle od raka. Liječnici su predložili da se podvrgnem preventivnoj operaciji deset godina prije no što su detektirani prvi znaci raka kod oboljelih članica moje obitelji. Mojoj majci je rak jajnika dijagnosticiran s 49 godina. Ja imam 39.

Slavne žene koje su promijenile pravila igre u Hollywoodu

Prošli tjedan bila sam na operaciji - laparoskopska bilateralna salpingooforektomija. Postojao je manji benigni tumor na jednom jajniku, ali nije bilo znakova raka na ostalom tkivu.

Nosim prozirni flaster s bioidentičnim estrogenom. U maternicu su mi stavili spiralu s progesteronom. Pomoći će mi da održim hormonalni balans, ali važno je da će spriječiti rak maternice. Odlučila sam zadržati maternicu jer u obiteljskoj anamnezi nemam tumor na tom mjestu.

Nije moguće otkloniti sav rizik i ostaje činjenica da sam sklona raku. Tražit ću prirodne načine da ojačam imunološki sustav. Osjećam se ženstveno i odlučno u odlukama koje donosim za sebe i svoju obitelj. Znam da moja djeca nikada neće morati reći 'Mama mi je umrla od raka jajnika'.

Neovisno o zamjenskim hormonima koje primam sada sam u menopauzi. Neću moći više imati djecu i očekujem neke tjelesne promjene. Ali osjećam se pomireno sa svime što dolazi, ne zato što sam jaka nego zato što je to dio života. Toga se ne treba bojati.

Duboko suosjećam sa ženama kojima se ovo dogodilo rano u životu, prije no što su mogle imati djecu. Njihova je situacija mnogo teža od moje. Raspitivala sam se i saznala da postoje načini da žene uklone jajovode, ali ostave jajnike te tako im ostaje mogućnost trudnoće i ne ulaze u menopauzu. Nadam se mogu biti svjesne toga.

Nije lako donijeti ovakve odluke. Ali moguće je preuzeti kontrolu i suočiti se s bilo kojim zdravstvenim problemom. Možete potražiti savjete, učiti o mogućnostima i donijeti odluke koje su ispravne. Znanje je moć.', poručila je slavna Jolie.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju