Ups

Priznali pogreške u filmu: 'Žao nam je ako se netko uvrijedio!'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Lincoln' je američka povijesna drama redatelja i producenta Stevena Spielberga.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Pogledaj i ovo showbuzz Hoćete li ga pogledati? O filmu koji je dobio najviše nominacija za Oscara

Scenarist 'Lincolna', filma s najboljim izgledima na dodjeli Oscara za 2013., ispričao se zbog '15 sekunda' povijesnih netočnosti u svome filmu, nakon prigovora američkog kongresnika iz Connecticuta da u filmu dva zastupnika iz njegove države 1865. glasuju protiv ukidanja ropstva.

>> O filmu koji je dobio najviše nominacija za Oscara

Kongresnik iz Connecticuta Joe Courtney je 'u pravu kada kaže da su četiri člana izaslanstva Connecticuta glasovala za amandman' o ukidanju ropstva u Sjedinjenim Državama, priznaje scenarist Tony Kushner u elektroničkoj poruci objavljenoj u petak.

'Izmijenili smo glasovanje dvojice članova izaslanstva i dali smo nova imena osobama koje su ubacile svoje listiće u kutiju kako ga ne bismo pripisali stvarnim osobama', kazao je.

Scenarist ipak pomalo podrugljivo dodaje da mu je 'žao ako se netko u Connecticutu osjetio uvrijeđenim zbog 15 sekunda filma', zamjerivši kongresniku na 'samopromidžbi'.
Kushner ističe da netočnost nipošto ne utječe na poruku filma koji je 'povijesna drama' i treba je razlikovati od povijesti.
'Je li to doista bilo baš tako? Ako je odgovor 'da', onda je to povijest. Ako je odgovor 'ne', onda je to povijesna drama', rekao je.

Courtney je u priopćenju objavljenom u petak izrazio zadovoljstvo što je scenarist priznao pogrešku, 'kako gledatelji ne bi izašli iz kinodvorane s uvjerenjem da su (tadašnji) zastupnici iz Connecticuta bili na krivoj strani povijesti'.
Zastupnik je ipak zatražio da se pogreška ispravi prije distribucije filma na DVD-u.
Američki film redatelja Stevena Spielberga prikazuje izbliza lik bivšeg američkog predsjednika u vrijeme rasprave o ukidanju ropstva. Dobio je dvanaest nominacija za Oscara koji će se dodijeliti 24. veljače.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene