Njegovo Veličanstvo

Charlesovo stupanje na prijestolje uslijedilo je odmah nakon kraljičine smrti, na to je čekao punih 70 godina

1/9 >> Pogledaji ovu galeriju Princ Charles i kraljica Elizabeta Prince Charles Camilla Parker Bowles i princ Charles Princ Charles i Camilla Parker Bowles Prince Charles - 5 Prince Charles - 6 Prince Charles - 4 Prince Charles - 2 +0 Princ Harry i princ Charles - 3 Galerija

Princ Charles od Walesa je nakon smrti svoje majke, kraljice Elizabete postao novi kralj Ujedinjenog Kraljevstva što je čekao punih 70 godina.

Princ Charles od Walesa, najstarije je dijete kraljice Elizabete II i princa Philipate nakon majčine smrti novi prijestolonasljednik Ujedinjenog Kraljevstva.

Pogledaj i ovo Kate Middleton i kralj Charles - 3 hospitalizirani u isto vrijeme Priča o kralju Charlesu koji je zbog Kate Middleton napravio potez netipičan za njega, ugrijala je srca diljem svijeta!

Njegov stupanje na prijestolje uslijedio je odmah nakon smrti kraljice Elizabete koja je posljednjih 70 godina svog života posvetila monarhiji, a preminula u svom dvorcu u Balmoralu.

“Kraljica je spokojno preminula u Balmoralu danas poslijepodne. Kralj i kraljica će večeras ostati u Balmoralu i sutra će se vratiti u London”, stoji u službenom priopćenju Buckinghamske palače.

Charles je najdugovječniji nasljednik trona, budući da je to bio od svoje treće godine, a sada konačno ispunjava svoju kraljevsku sudbinu i vlada kao monarh. Unatoč njegovoj velikoj tuzi, dužnost zove novog kralja, zahtijevajući da se odmah okrene državnim pitanjima te da kao suveren vodi naciju u žalosti.

Očekuje se da će Njegovo Veličanstvo održati televizijski govor u čast svoje voljene majke, a zanimljivo je da je automatski postao kralj zahvaljujući Povelji o pravima iz 17. stoljeća i Zakonu o nagodbi iz 18. stoljeća. Službeno će biti proglašen novim monarhom na Pristupnom vijeću u palači St. James u Londonu što je prije moguće.

Charles će dati osobnu izjavu o kraljici, a zatim položiti prisegu da će očuvati Škotsku crkvu – jer u Škotskoj postoji podjela ovlasti između Crkve i države. Nakon toga, prvu će javnu proklamaciju novog suverena čitati s balkona Friary Courta u palači St. James u prisutnosti Earl Marshala i dvojice suverenovih narednika. Usred velike ceremonije, trubači obično sviraju fanfare s balkona, a u Hyde Parku i na londonskom Toweru ispaljuju se plotuni.

Proglas će potom biti pročitan na Kraljevskoj burzi te u drugim gradovima uključujući Edinburgh, Cardiff i Belfast i obično u Windsoru i Yorku, gdje se tradicionalno pije za zdravlje novog suverena iz zlatnog pehara.

Charles će sada preuzeti ustavne i predstavničke dužnosti koje su se razvijale tijekom duge tisuću godina, šef je oružanih snaga i poglavar Engleske crkve, a također i monarh brojnih kraljevstava Commonwealtha.

Krunidba novog kralja vjerojatno se neće održati još nekoliko mjeseci i uključivat će mnogo detaljnog planiranja.

Kraljica Elizabeta stupila je na prijestolje u veljači 1952. godine, ali njezina krunidba održana je tek 16 mjeseci kasnije, u lipnju 1953. godine.

Kraljica Elizabeta je mjesecima prije svoje smrti, javno signalizirala svoja odobrenja da Charlesova supruga Camilla Parker Bowles bude kraljica supruga. Naime, nakon udaje za Charlesa potvrđeno je da Camilla nikada neće preuzeti titulu kraljice.

"Kada moj sin Charles postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Camilli pružiti istu potporu koju ste dali meni. I moja je iskrena želja da, kada to vrijeme dođe, Camilla bude poznata kao kraljica supruga dok nastavlja svoju vlastitu odanu službu", izjavila je kraljica Elizabeta uoči proslave 70. obljetnice vladanja.

Charles je 1981. godine oženio Lady Dianu Spencer s kojom je dobio dva sina, Williama i Harryja, prije nego što su se razišli 1992. godine, a službeno su se razveli četiri godine kasnije.

1/30 >> Pogledaji ovu galeriju Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom Princ William i Kate Middleton s djecom - 3 Princ William i Kate Middleton s djecom - 2 +25 Princ William i Kate Middleton s djecom - 1 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene