psihodelična kraljica

Prije 45 godina pridružila se 'Klubu 27' - prijateljima je ostavila novac za provod na njenom pogrebu

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Uvijek će ostati zapamćena po svom moćnom bluz glasu, crvenoj kosi i divljem životu koji je prerano okončala.

Janis Joplin umrla je na današnji dan prije 45 godina od predoziranja heroinom. Samo nekoliko dana ranije i Jimi Hendrix pridružio se klubu 27 zbog miješanja alkohola i tableta.

Pogledaj i ovo Film o Isadori Duncan (Foto: IMDB) Fatalna Isadora Život joj je bio pun ljubavnika, skandala i seks afera, a onda je poginula na bizaran način

Poznata kao kraljica psihodeličnog soula, karijeru je započela u bendu 'Big Brother and the Holding Company' što ju je dovelo do slave. Uskoro se otisnula u solo vode gjde je vrlo brzo osvojila publiku hitovima poput 'Me and Bobby McGee' i 'Love is Like a Ball and Chain'.

Odrastajući u Teksasu, Janis je prolazila kroz teška razdoblja i kao mnogi poput nje okrenula se glazbi. U vrijeme kada je krenula na koleđ nije se odvajala od svoje gitare u slučaju da se ukaže prilika za neku svirku. Godine školovanja bile su obilježene konstantnim maltretiranjem i omalovažavanjem i zato je pobjegla u San Francisko gdje se profesionalno i počela baviti glazbom 1966.

Amy Adams će glumiti Janis Joplin u biografskom filmu

Gotovo preko noći postala je senzacija i velika zvijezda i to u svijetu u kojem su muškarci dominirali na rock sceni. Četiri godine kasnije, Janis koja je spas tražila u drogi i alkoholu nađena je mrtva u hotelu u Hollywoodu. Tog je trena Janis ušla u legendu.

Ono što je manje poznato o njoj s vremenom je izašlo na vidjelo. Bila je uhićena tijekom nastupa na Floridi jer je psovala policajca. U školi su je konstantno zlostavljali zbog debljine i kože pune ožiljaka od bubuljica. Jednom prilikom u pijanom bunilu bocom po glavi opalila je Jima Morissona koji joj se upucavao.

Dva dana prije smrti promijenila je svoju oporuku i 2,5 tisuće dolara ostavila svojim prijateljima kako bi se zabavili na njenom pogrebu. Njen pepeo prosipali su u Tihi ocean.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene