TV preporuka: "Romanoffs"

Prije 100 godina cijela je obitelj poginula u krvavom masakru, danas njihovi "potomci" žive na malim ekranima

The Romanoffs (Foto: Profimedia) The Romanoffs (Foto: Profimedia) Profimedia 1/2 >> Pogledaji ovu galeriju The Romanoffs (Foto: Profimedia) +0 Glumačka ekipa serije Romanoffs (Foto: AFP) Galerija

Sto je godina prošlo od masakra posljednje ruske carske obitelji, no priče o Romanovima i dalje intrigiraju javnost.

Sudbine posljednjeg ruskog cara Nikolaja II, carice Aleksandre i njihovih petero djece pretočene su u nebrojene književne, filmske i televizijske uratke, među kojima su zasigurno najpoznatiji filmovi „Anastazija“ (1956.) s Oscarom nagrađenom Ingrid Bergman te „Nicholas i Alexandra“, u kojem je jednu od uloga ostvario i legendarni Laurence Olivier.

Stoljeće nakon pada carstva, stotine ljudi (ako je vjerovati Wikipediji) tvrde da su upravo oni najbliži potomci Romanova te su spremni zasjesti na prijestolje ako Rusija kojim slučajem ponovno postane monarhija.

Upravo su ti, najčešće sukobljeni, pretendenti na nepostojeće rusko prijestolje poslužili Mattu Weineru kao inspiracija za njegovu najnoviju seriju „Romanoffs“, nazvanu po iskrivljenom amerikaniziranom izgovoru imena dinastije koja je Rusijom vladala tri stotine godina.

Nakon sada već kultne serije „Mad Men“, njihov tvorac odlučio se na pomalo neuobičajen antologijski format u kojem je svaka 80 minuta duga epizoda serije smještena u drugi dio svijeta s različitom glumačkom postavom, a jedino što likove svih epizoda povezuje jest njihova uvjerenost u krvno srodstvo s Romanovima.

Kad je objavljeno da će Matt Weiner za Amazon snimati snimati seriju o potomcima Romanova, mnogi su bili skeptični hoće li uspjeti nadmašiti uspjeh Mad Mena. Čini se da je tako velik dio kritičara seriju „Romanoffs“ u startu dočekao na nož, pomalo nepošteno očekujući slojevitu dramu s autodestruktivnim likovima prožetu kritikom korporativne kulture.

Odmah da razjasnimo, „Romanoffs“ (barem sudeći po prve dvije dosad prikazane epizode) nisu „Momci s Madisona“ i to je savršeno u redu. Osim ponekih glumaca koji se pojavljuju u obje serije (John Slattery i Christina Hendricks), jedno s drugim nemaju dodirnih točaka.

Svaka epizoda „Romanoffsa“ zasebna je cjelina koja više nalikuje samostalnom filmu nego serijaliziranom formatu.

U prvoj epizodi nazvanoj „Violet Hour“, ostarjela Anushka (u sjajnoj izvedbi Marthe Keller), živi sama u ogromnom stanu u Parizu i nikako da umre, dok njezin nećak (Aarron Eckhart) i njegova djevojka nestrpljivo čekaju nasljedstvo potomka obitelji Romanov. Hladna, nepristupačna i distancirana od stvarnog svijeta, Anuška polako počinje mijenjati svoje tvrde stavove kad u njezin život uđe mlada njegovateljica muslimanske vjeroispovijesti (Ines Melab).

Druga epizoda naslova „Royal We“ bavi se odnosima izmišljenih potomaka Romanova i njihovih bračnih drugova koji su ženidbom i sami stekli „kraljevski status“. Michael i Shelly Romanoff (Corey Stoll i Kerry Bishe) obični su američki bračni par, samo što je Michael, eto, potomak slavne carske obitelji koji nakon poziva za porotničku dužnost u tajanstvenoj Britanki pronalazi savršenu ispriku za bijeg iz učmale bračne svakodnevnice. Shelly pak bez suprugove pratnje odlazi na krstarenje rezervirano za potomke Romanova, gdje također upoznaje tajanstvenog stranca.

Iako je serija „Romanoffs“ prije svega vrhunski producirana i na prvi pogled lakonotna zabava, kroz seriju se ipak (baš kao i u carskoj Rusiji prije sto godina) provlače pitanja društvene nejednakosti, straha pred nepoznatim i upornim odbijanjem promjena.

Vizualno raskošna i prepuna glumačkih imena iz cijelog svijeta, serija „Romanoffs“ nije mučna i slojevita drama, ali će vas povremeno ipak natjerati na razmišljanje.

Uglavnom, planirate li produbiti svoje znanje o povijesti, pogledajte dokumentarac ili pročitajte knjigu, a ako se želite opustiti te na sat i pol zamišljati kako bi izgledala vaša svakodnevica da vašim venama teče plava krv, uronite u svijet Romanoffa.

 

 


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene