Genij s tisuću lica

David Bowie više nije s nama: 'Svijet je izgubio velikog umjetnika'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Slavni pjevač David Bowie preminuo je nakon borbe s opakom bolešću.

Tužna vijest preplavila je medije - preminuo je slavni pjevač David Bowie.

Pogledaj i ovo showbuzz Odlazak legende Detalji koje možda niste znali o Davidu Bowiju

'David Bowie preminuo je okružen članovima obitelji i prijateljima nakon što se dugih 18 mjeseci borio s rakom. Dok mnogi od vas žele saznati što više, molimo vas da poštujete privatnost obitelji preminulog', piše u službenom priopćenju objavljenom na Twitteru.

 

 

U dobio od 69 godina glazbena je legenda napustila ovaj svijet, a putem društvenih mreža slavni se opraštaju s pjevačem iza kojeg ostaju brojni hitovi

Glazbom se bavio preko četrdeset godina, a djelovao je u smjerovima rocka, art rocka, soula, hard rocka, dance popa, punka i electroničke glazbe.

Neke pjesme po kojima ćemo ga pamtiti zasigurno su 'Let’s Dance', 'Space Oddity','Heroes','Changes','Under Pressure' i mnoge druge.

DAVID BOWIE Dvije žene obilježile su njegov život

Biografija

David Bowie, rođen je kao David Robert Jones, 8. siječnja u Londonu. Ova legenda bio je glazbenik, ali i glumac, producent te aranžer. David je mijenjao glazbeni stil i imidž svakim svojim novim materijalom. Bio je aktivan punih pedeset godina. Njegov interes za glazbom počeo je s devet godina, kada pod utjecajem oca koji je sakupljao LP ploče, počinje slušati Fatsa Dominoa, Chucka Berryja i vrlo popularnog Little Richarda.

Svoju glazbenu karijeru Bowie počinje kao šesnaestogodišnjak. 1962. osniva svoj bend  "The Konrads". Tijekom 1960-ih godina član je mnogih blues sastava, a neki od njih su: The King Bees, The Manish Boys, The Lower Third i The Riot Squad. S King Beesima 1964. izdaje svoj prvi singl "Liza Jane". Kasnije sa bluesa prelazi na stil britanskog popa. Rani singlovi snimljeni u vremenu 1964.-1966. ostaju gotovo nezapaženi.

Glazbeni velikan drastično mijenja svoj glazbeni stil i imidž, te u maniri hipi pokreta izdaje album Man Of Words, Man Of Music. Album nije privukao golemu pažnju, ali se na njemu nalazi skladba "Space Oddity", koja ponovo izlazi kao singl i postiže zapaženi uspjeh u Velikoj Britaniji. Reizdanje albuma izlazi 1972. pod imenom Space Oddity.

U to vrijeme Bowie se ubrzo promaknuo u veliku rock zvijezdu. Osnivač i pjevač sastava "Velvet Underground", Lou Reed, u svom solo probijanju angažira Bowiea da mu, zajedno s Mickom Ronsonom, bude producent na njegovom drugom albumu Transformer. Iggy Pop sa svojim sastavom "The Stooges" potpisuje s Bowiem poslovnu suradnju oko produkcije njihovog trećeg albuma Raw Power. To nije bilo primjetno originalnim skladbama s albuma, već Bowie kasnije radi velike promjene u miksanju. Bowie surađuje i na povratničkom albumu "Moot The Hooplea" All The Young Dudes, a uza sve to objavljuje i svoj novi materijal Aladdin Sane, koji izlazi u travnju 1973.
U Berlinu se uspješno skida s narkotika, počinje se baviti slikarstvom, upoznaje njemačku elektroničku glazbu te ostvaruje suradnju s Brianom Enoom i producentom Tonyjem Viscontijem. Krhak zvuk s albuma Station to Station prenosi i na sljedeći album Low, koji je prvi od tri albuma "Berlinske trilogije". Na albumu se nalaze elektroničke instrumentalne skladbe koje najavljuju novo doba osamdesetih, techno i post punk.
Bowie nastavlja raditi u kazalištu i na filmu do 1983. godine, a u studio ulazi samo radi zajedničkog singla Under Pressure sa sastavom Queen. Skladba postaje veliki hit, Bowiejev treći broj 1 na britanskoj top listi. Godine 1983. Bowie se razilazi s izdavačkom kućom "RCA" i potpisuje za "EMI America Records".

Bowie se prvi put oženio 1969. godine s Angelom Barnett. Angelin loš osjećaj za modu i grubo kršenje zakona pripisivali su se utjecaju Bowieve rane karijere i svjetske slave. Njihov sin Zowie rodio se 30. svibnja 1971. Nakon osam godina razdvojenog života, odlučili su se rastati 8. veljače 1980. u Švicarskoj. Godine 1976. Bowie daje intervju za časopis Playboy, gdje je izjavio: „Istina je - ja sam biseksualac i ne mogu demantirati izvor od kojeg je to poteklo. Smatram da je to najbolja stvar koja mi se dogodila u životu...” Bowie se drugi puta ženi 1992. somalijskim supermodelom Iman Abdulmajid. Bračni par Bowie 2000. godine dobiva kćer Alexandru Zahra Jones.

Pjevač je objavio posljednji album Blackstar na svoj rođendan u petak.

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene