u 82. godini

Preminuo legendarni glazbenik Bill Withers najpoznatiji po hitovima "Ain't No Sunshine'' i "Lean On Me"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Hit Billa Withersa "Lean On Me" je postao aktualan kao podrška zdravstvenim djelatnicima i ostalim radnicima u borbi protiv koronavirusa. Izvođen je i na inauguracijama Baracka Obame i Billa Clintona.

Pjevač Bill Withers preminuo je u 82. godini života, javlja BBC. Tužnu vijest je potvrdila njegova obitelj rekavši da je glazbena legenda umrla u ponedjeljak u svom domu u Los Angelesu od srčanih komplikacija. 

"Shrvani smo gubitkom našeg voljenog, predanog muža i oca. Uvijek je bio iskren i svojim radom spajao publiku. Povezivao je ljude međusobnom svojom poezijom i glazbom. Pazio je na svoju privatnost, no njegovo muzičko stvaralaštvo zauvijek pripada svijetu. U ovim teškim vremenima molimo se da njegova glazba ponudi fanovima utjehu i zabavu dok su blizu svojih voljenih", rekli su članovi Billove obitelji. 

Inače, soul glazbenik se proslavio 70-ih godina hitovima "Ain't No Sunshine" and "Lean On Me" koje znaju sve generacije. Poznat je i po pjesmama "Just The Two Of Us", "Lovely Day" and "Use Me".

Withers je prestao snimati nove pjesme 1985., no njegov dotadašnji rad je imao velik utjecaj na RnB i hip hop glazbu. Naime, reper Eminem je preradio njegovu pjesmu "Just The Two Of Us" u svom hitu "1997 Bonnie And Clyde", a bend Backsreet Boys "Grandma's Hands" na albumu "No Diggity". 

Bill je napisao svoju pjesmu "Lean On Me" inspiriran odrastanjem u Slab Forku u Zapadnoj Virginiji koji je poznat po rudnicima ugljena. Naime, Withers je htio istaknuti poruku da uvijek kad su bila teška vremena susjedi bi posuđivali stvari jedni drugima, ali i pružali pomoć. 

Hit "Lean On Me" nedavno je postao ponovno aktualan jer su ga povezali s pandemijom koronavirusa. Mnogi ljudi su ju objavljivali u svojim verzijama kako bi poduprli zdravstvene djelatnike i ostale radnike koji su ključni u borbi. 

Withers se rodio 4. srpnja 1938. kao najmlađe od šestoro djece. Otac mu je umro dok je još bio dijete, pa su ga odgojile njegova majka i baka. 

U glazbeni svijet je ušao prilično kasno, s 29 godina nakon što je devet godina proveo u mornarici. Sam je naučio svirati gitaru između smjena u tvornici za izradu daski za wc za aviokompaniju, a plaću je trošio kako bi si platio vrijeme u glazbenom studiju u Los Angelesu. 

"Shvatio sam da ne moraš biti virtuozo da bi nešto postigao", rekao je jednom. Za pjesmu "Ain't No Sunshine", koju je snimio 1970., osvojio je svoj prvi Grammy i ostvario milijunsku prodaju. Dvije godine kasnije napravio je hit "Lean On Me" i ponovno imao milijunsku zaradu. 

Pjesma se izvodila i na inauguracijama američkih predsjednika Baracka Obame i Bill Clinton.

Iza Withersa je ostala njegova supruga Marcia Johnson koja je s njime vodila njegovu izdavačku kuću na Beverly Hillsu. Kada su odrasla, posao su preuzela njihova djeca, kći Kori i sin Todd. 

Bill je prije Marcije bio samo godinu dana u braku s glumicom Denise Nicholas. 

1/1 >> Pogledaji ovu galeriju +0 Heather Locklear (Foto: Profimedia) Celebrity Pogledajte kako to izgleda kad slavni završe iza rešetaka, ovo su njihove zatvorske priče

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene