Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini u Beogradu, a poznat je kao redatelj filmova "Balkanski špijun", "Tri karte za Hollywood", "Balkanska braća", "U ime oca i sina" te "Tamna strana sunca" u kojoj je glavnu ulogu odigrao Brad Pitt.

Galerija


Legendarni redatelj i kamerman Božidar Nikolić preminuo je u 80. godini u Beogradu, piše RTS. 

Vezani članci Angelina Jolie Tko bi rekao da će se Angelina na otmjenoj večeri pojaviti u njegovu društvu, već su krenule priče o novim ljubavnim iskricama! Brad Pitt (Foto: YouTube) Brad Pitt danas je holivudska faca, no prvu ulogu odigrao je u Crnoj Gori kao sin Milene Dravić

Nikolić je bio cijenjeni direktor fotografije i surađivao je s poznatim redateljima Lordanom Zafranovićem, Vatroslavom Mimicom, Živkom Nikolićem i Mišom Radivojevićem. 

Režirao je kultne filmove "Balkanski špijun", "Tri karte za Hollywood", "Balkanska braća" i "U ime oca i sina". Nikolić je zaslužan i što je Brad Pitt dobio jednu od svojih prvih glavnih uloga u filmu, u njegovoj američko-jugoslavenskoj romantičnoj drami "Tamna strana sunca". U njemu su glumili i Cheryl Pollak, Guy Boyd i Milena Dravić. 

Svojedobno je otkrio da se na castingu pojavilo 400 glumaca, a on je bez ikakve dileme odabrao upravo Pitta. 

Nikolić je za svoj snimateljski rad osvojio dvije Zlatne arene u Puli, za filmove "Beštije" i "Život je lijep". Nagrađen je i Zlatnom arenom za režiju koju je podijelio s Dušanom Kovačevićem za njihov film "Balkanski špijun". 

Na Sofestu, filmskom festivalu u Sopotu 2016. je osvojio statuu Slobode za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru. 

Inače, Nikolić je rođen 1. siječnja 1942. u Nikšiću i svoje kinematografsko umijeće je stekao 60-ih i 70-ih godina radeći kao kamerman za Radio-televiziju Beogradu. 

Upoznali su se kad je on imao 18, a ona 41 godinu: Odmah joj je rekao da će se oženiti njome, danas su u braku i imaju dvoje djece

Zbog ovih fotki Albini se u komentaru javila čak i Doris Dragović, a procurile su i neke nezgode s proba za polufinale!