Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Ovaj je glazbenik tijekom bogate karijere surađivao s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića, a njegova karijera proteže se na više od 40 godina aktivnog rada.

Galerija


Hrvatski pjevač, gitarist i skladatelj Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je u 77. godini nakon borbe s dugom i teškom bolesti. Posljednjih mjeseci nekoliko je puta bio operiran u zagrebačkom KBC-u. Iako je zahvat bio uspješno izveden, oporavak nije išao kako se očekivalo. 

Kićo je rođen je u Osijeku 1944. godine, a radi se o glazbeniku čija se karijera protezala na više od 40 godina.

S velikom tugom javljamo kako je Krunoslav Kićo Slabinac, legenda tamburaške, zabavne i popularne glazbe, preminuo u 77....

Posted by Croatia Records on Friday, November 13, 2020

Glazbom se počeo baviti još u osnovnoj školi, a svirao je tamburicu te je glumio u dječjem kazalištu. Tamburicu je zamijenio gitarom 50-ih godina nakon što je otkrio Elvisa Presleyja, a malo nakon toga krenuo je u glazbenu školu te je učio klasičnu glazbu. Početkom 60-ih skupa s ostalim kolegama iz benda osnovao je grupu Tornado, nakon koje je pokrenuo i Kon Tiki, a zatim i Dinamite. S Dinamitima je svirao rock 'n' roll te je s grupom i pobijedio na natjecanjima u Zagrebu i Beogradu. Kićo je izašao iz grupe jer je morao odslužiti vojni rok, a umjesto njega na čelo benda stigao je Dado Topić.

Nakon povratka iz vojske Slabinac se okrenuo samostalnoj karijeri te se odselio u Zagreb. Ondje je nastupao i izvodio obrade pjesama te je odlazio na natjecanja, a jednom je prilikom upoznao i skladatelja Nikicu Kalogjeru. Zahvaljujući Kalogjeri nastupio je i na Splitskom festivalu 1969. godine. Brzo nakon toga objavio je prvu ploču "Plavuša", koja mu je osigurala veliki uspjeh u regiji.

Nije trebalo dugo da postane jedan od zapaženijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije. Održao je brojne koncerte, a pjesme "Plavuša", "Pokloni mi jedan dan", "Zbog jedne divne crne žene" i "Tri slatke riječi" osvojile su publiku te su postali njegovi kultni hitovi. Jedno vrijeme Kićo je živio i u SAD-u, gdje je pokušavao ostvariti uspjeh, a po povratku kući odustao je od zabavne glazbe te se posvetio narodnoj pjesmi i tamburici. Redovito je nastupao na brojnim festivalima.

Kićo Slabinac tijekom bogate karijere surađivao je s brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Marija Mihaljevića i Arsena Dedića.

Slabinac je dobio nagradu za životno djelo Osječko-baranjske županije, a njegove pjesme stare i nekoliko desetljeća i dalje su veliki hitovi koji se rado pjevaju svakom prilikom.

Posljednju kompilaciju „Cvijet čežnje - Kićo Dalmaciji“ Croatia Records objavila je 2017. godine, a na njoj se nalaze njegove uspješnice sa Splitskih festivala. Upravo je na splitskoj pozornici ovoga ljeta na 60. Festivalu zabavne glazbe posljednji put uživo pjevao na retrospektivnoj večeri.