Špiro Guberina preminuo je u 88. godini života u Zagrebu.

Galerija Špiro Guberina Špiro Guberina Špiro Guberina i Boris Dvornik +18 Špiro Guberina

Legendarni kazališni, televizijski i filmski glumac Špiro Guberina preminuo je u 88. godini.

Glumac je posljednje dane života proveo u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu, a uzrok smrti zasad nije otkriven.

Špiro Guberina karijeru je počeo kao kazališni amater u komedijama i operetama šibenskog Narodnog kazališta. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1958. godine, a godinu kasnije postao je član Drame Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Usprkos odlasku u mirovinu 1999. godine, tom je ansamblu ostao vjeran sve do smrti, više od pet desetljeća nastupajući u njegovim repertoarnim predstavama.

Veliku je popularnost stekao televizijskim ulogama Strikana u "Velom mistu" Miljenka Smoje, Divca u "Prosjacima i sinovima" Ivana Raosa, Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka" Vjekoslava Majera, Bepa u "Starcima" Antuna Šoljana i drugima.

Guberina je često u intervjuima isticao kako mu je drago da su seriju "Velo misto" prihvatili i mladi, a uvijek se rado prisjećao dana provedenih na setu. Seriju su snimali devet mjeseci, a jednu epizodu snimao je po tri tjedna. Ljudi su ga zbog Strikana zaustavljali na cesti, a Špiro se nikada na to nije bunio.

1997. godine osnovao je privatno kazalište Mali hrvatski teatar Kiklop. Legendarni glumac prije tri godine dobio je nagradu Šibensko-kninske županije za životno djelo u umjetničkom i kulturnom promicanju Županije.

Rođen je u Šibeniku 1. ožujka 1933. godine.

Kolege se opraštaju od najdražeg Špire: "Nakon Netjaka i Duje otišao je i Strikan. Gore se očito priprema neka sjajna predstava" Bojana Gregorić Vejzović Siniša Ružić - 3 Slavko Sobin (Foto: Nova TV) +22 Dino Rađa (Foto: Instagram)

Prisjetili smo se nezaboravnih Špirinih uloga, po kojoj će vama zauvijek ostati u sjećanju? Špiro Guberina Špiro Guberina Špiro Guberina +22 Špiro Guberina

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju