U 73. godini života

Preminuo legendarni glumac Đuro Utješanović: 'Hvala mu na svemu'

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

U 73. godini života preminuo je sinoć glumac Đuro Utješanović.

Glumačka legenda preminula nakon duge i teške bolesti. Đuro Utješanović je preminuo u bolnici.

Pogledaj i ovo showbuzz U 65. godini Preminuo je legendarni ujak kojeg su svi voljeli!

'Đuro je bio poseban, imao je izraženu osobnost iz nekoliko razloga, on je sam za sebe tvrdio da je partizansko dijete, po svemu drugačiji i posebniji. Đuro je bio zadužen za takozvane partizanske priče i on ih je uvijek izvlačio iz rukava iznova. I znam da je njegova najpopularnija izreka bila kad je bio desant na Drvar da kad su se Njemci spustili padobranom i vidjeli partizanke s brkovima da su se okomito vratili natrag u avion ', kaže Zuhra.

'Mi smo imali velike turneje sa školom, mislim bez njega...on je popunio, on je cijeli ansambl u jednom čovjeku. Hvala mu na svemu, Stvarno na svakom trenutku mu puno hvala', rekao je Željko Pervan.

Uloga u Večernjoj školi samo je mali dio umjetnosti koju je ostavio uza sebe. Najveći trag ostavio je na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća.

O njegovim ulogama i danas se priča

Rođen je  u Bosni i Hercegovini 1940. godine. Još kao dijete je izgubio oba roditelja: otac Drago je poginuo 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu, a majku Dragicu 1945. ubijaju pljačkaši. U Kikindi je zavšio osnovnu školu.

Utješanović je 1956. poslan u Split gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja vraća se u Kikindu, odakle je, opet protiv svoje volje, poslan u Sarajevo na šumarski fakultet. Šumarski fakultet mu nikako nije bio po volji, i nakon dvije godine studija odlučuje "pobjeći" iz Sarajeva u Zagreb.



U Zagrebu će nešto kasnije upisati i glumu, za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana.

Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Često je glumio u filmovima, i to najviše tada nepopularne uloge žandara i ustaša.

Struka će reći da je najveći trag ostavio na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća. U novije vrijeme ostat će upamćen po ulozi Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana gdje je pokazao talent za improvizaciju.

Zapažene uloge je ostvario u filmovima: Hajdučka vremena (1977.), Vlakom prema jugu (1981.), Krhotine (1991.), Kad mrtvi zapjevaju (1998.). Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu 'Ničija Zemlja'.

Popularnost je stekao i u zabavnoj emisiji javne televizije 'Jel' me netko tražio', a sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske.

Uz glumačke vode okušao se i u politici 2003. kad je bio prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Film 'Kad mrtvi zapjevaju'

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene