U 73. godini života preminuo je sinoć glumac Đuro Utješanović.


Glumačka legenda preminula nakon duge i teške bolesti. Đuro Utješanović je preminuo u bolnici.

'Đuro je bio poseban, imao je izraženu osobnost iz nekoliko razloga, on je sam za sebe tvrdio da je partizansko dijete, po svemu drugačiji i posebniji. Đuro je bio zadužen za takozvane partizanske priče i on ih je uvijek izvlačio iz rukava iznova. I znam da je njegova najpopularnija izreka bila kad je bio desant na Drvar da kad su se Njemci spustili padobranom i vidjeli partizanke s brkovima da su se okomito vratili natrag u avion ', kaže Zuhra.

'Mi smo imali velike turneje sa školom, mislim bez njega...on je popunio, on je cijeli ansambl u jednom čovjeku. Hvala mu na svemu, Stvarno na svakom trenutku mu puno hvala', rekao je Željko Pervan.

Uloga u Večernjoj školi samo je mali dio umjetnosti koju je ostavio uza sebe. Najveći trag ostavio je na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća.

O njegovim ulogama i danas se priča

Rođen je  u Bosni i Hercegovini 1940. godine. Još kao dijete je izgubio oba roditelja: otac Drago je poginuo 1943. u njemačkom napadu na partizansku podzemnu bolnicu, a majku Dragicu 1945. ubijaju pljačkaši. U Kikindi je zavšio osnovnu školu.

Utješanović je 1956. poslan u Split gdje je pohađao šumarsku školu zajedno s još jednim budućim velikim hrvatskim glumcem Ivicom Vidovićem.

Po završetku srednjoškolskog obrazovanja vraća se u Kikindu, odakle je, opet protiv svoje volje, poslan u Sarajevo na šumarski fakultet. Šumarski fakultet mu nikako nije bio po volji, i nakon dvije godine studija odlučuje "pobjeći" iz Sarajeva u Zagreb.U Zagrebu će nešto kasnije upisati i glumu, za koju je pokazivao zanimanje još od srednjoškolskih dana.

Poslije stjecanja diplome deset je godina radio u kazalištu Gavella, a potom je odlučio napustiti kazališne daske. Često je glumio u filmovima, i to najviše tada nepopularne uloge žandara i ustaša.

Struka će reći da je najveći trag ostavio na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je bez prekida nastupao gotovo tri desetljeća. U novije vrijeme ostat će upamćen po ulozi Tetka u Večernjoj školi Željka Pervana gdje je pokazao talent za improvizaciju.

Zapažene uloge je ostvario u filmovima: Hajdučka vremena (1977.), Vlakom prema jugu (1981.), Krhotine (1991.), Kad mrtvi zapjevaju (1998.). Kratku, ali zapaženu ulogu imao je i u Oscarom nagrađenom filmu 'Ničija Zemlja'.

Popularnost je stekao i u zabavnoj emisiji javne televizije 'Jel' me netko tražio', a sa sinom Dragom često je nastupao u kazališnim predstavama diljem Hrvatske.

Uz glumačke vode okušao se i u politici 2003. kad je bio prvi na izbornoj listi Socijalističke radničke partije u VI. izbornoj jedinici za Hrvatski sabor.

Film 'Kad mrtvi zapjevaju'

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook