tužna vijest

Preminuo legendarni glumac Miše Martinović koji je utjelovio Bricu u "Našem malom mistu"

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Miše Martinović preminuo je u 96. godini života, a mnogi ga pamte kao Bricu Pridsidnika u kultnoj seriji "Naše malo misto". Glumac je bio dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1990.

Legendarni glumac Miše Martinović, kojeg mnogi pamte po ulozi Brice u kultnoj seriji "Naše malo misto", preminuo je u 96. godini, piše DuList.

"Umro nam je naš veliki Miše Martinović! Moj dragi, najdraži Mihajlo koji će to ostati dok se nas dva opet ne sretnemo u plavetnilu dubrovačkog neba. Živio zauvijek, tako dragi čovječe", oprostio se od Martinovića publicist Mišo Mihočević. 

Glumac je prije pet godina dao intervju za DuList u kojem je progovorio o svom djetinjstvu, teškom iskustvu Bleiburga i Križnog puta te robijanju o Zenici, ali i počecima njegove karijere. 

"Moji su u Župi dubrovačkoj od 1495. godine, kad je moj predak Martin, po nalogu Dubrovačke Republike koja je htjela kontrolirati granicu prema Hercegovini, sagradio prvu kuću. I predak s majčine strane, Kisić, iste godine je dobio isti nalog od Republike. Sad se ta sela zovu Martinovići i Makoše. Kad su moji otac i majka doselili u Grad živjeli su u kući iznad crkvice na Prijekome. Rođen sam u Zlatarskoj ulici 1. lipnja 1926. godine, dvadeset metara dalje od kuće u kojoj danas živim. Moj otac, dvaput teški ranjenik iz Prvog svjetskog rata, umro je iste godine, dan po Svetom Vlahu, a ja sam se rodio 1. lipnja. Ostao sam na brizi majci. Po tadašnjim kanonima morala nije bilo dobro da žena vodi gostionicu pa je majka otvorila mali hotel u Ulici svete Barbare, danas Nikole Božidarevića. Njena starija sestra Anica Kisić, kao i najmlađa sestra mog oca Marija, došle su s njom živjeti, tako da sam odrastao s tri žene u kući kao mali princ. Majka se kasnije nije nikad udavala, uvijek je nosila svoju župsku nošnju i crninu, sve do svoje smrti. Umrla je u 88. godini, sestra Anica također. A evo ja dočekao 90", ispričao je Miše povodom svog rođendana. 

Martinović je prvu filmsku ulogu odigrao još 1960., a posljednju 2006. u filmu "Libertas". Najzapamćeniji je po liku Brice Pridsidnika kojeg je utjelovio u "Našem malom mistu". 

Istaknuo se u predstavama dubrovačkih pisacama, a bio je dobitnik Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1990.

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene