Pet puta nominirana za Oscar

Preminula Olivia de Havilland koju je proslavio kultni film "Zameo ih vjetar", a bila je poznata i po suparništvu sa sestrom

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Olivia de Havilland imala je glumačku karijeru dugu 60 godina i pojavila se u skoro 50 filmova.

Legendarna Olivia de Havilland preminula je u 105. godini života, a bila je najstarija osvajačica prestižne nagrade Oscar. 

Olivia je bila jedna od posljednjih zvijezda Zlatnog doba Hollywoooda i njezina glumačka karijera je trajala 60 godina i pojavila se u skoro 50 filmova. Ipak, najpoznatija je po kultnom filmu "Zameo ih vjetar" iz 1939. u kojem je odigrala Melaniu Hamiltonzbog koje je bila nominirana za nagradu Oscar. 

Oscara je dobila 1946. godine za najbolju glumicu u filmu "To Each His Own" i 1949. godine za onu u filmu "The Heiress". Posljednjih godina je privlačila veliku pažnju u svijetu zabave i filmske industrije. Vodila je nekoliko sudskih sporova zbog navodnog neovlaštenog korištenja njezina imena u drami Ryana Murphyja "Bette & Joan" u kojoj je glumila i Catherine Zeta-Jones, međutim njezina tužba je odbačena. Pozadina te priče krije se u njezinom kontroverznom i svađama ispunjenom odnosu s vlastitom sestrom Joan Fontaine.

Osim u profesionalnom životu, sestre su bile konkurentice i u privatnom - ekscentrični milijarder Howard Huges, koji je jedno vrijeme bio partner Olivie de Havilland, u nekoliko je navrata ponudio brak Joan Fontaine.

Olivia se središtu pozornosti našla se i 1978. godine kada je promovirala svoje memoare "No Bed of Roses".

"Možete se razvesti od sestre baš kao i od supruga. Ne viđam ju i ne namjeravam ju viđati. Prva sam se udala, prva osvojila Akademijinu nagradu, prva imala dijete. Ako umrem bit će bijesna, jer ću opet prva stići onamo", bila je izjavila jednom prilikom, no u tome nije bila prva jer je Joan preminula 2013. godine. 

Njezina glumačka karijera potrajala je šest desetljeća, sve do kraja 80-ih godina, a između ostalog glumila je i kraljicu Elizabetu u filmu "The Royal Romance of Charles and Diana" iz 1982 godine.

Iza nje su bila dva braka, sa scenaristom Marucusom Goodrichom provela je razdoblje od 1946. do 1953. godine, a s njegovim kolegom Pierreom Galanteom bila je u braku od 1955. do 1979. godine.

Olivijino prvo dijete koje je dobila s Marcusom, sin Benjamin preminuo je u dobi od 42 godine od srčanog udara, a bolovao je i od Hodgkinsonove bolesti. U braku s Pierreom rodila je kći Gisele Galante.

Njezin brak s francuskim scenaristom rezultirao je njezinim preseljenjem u Pariz gdje je živjela do svoje smrti. 

 

 

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene