Mirjana Rogina (FOTO: ZKM)
Mirjana Rogina (FOTO: ZKM)

U 56. godini preminula je glumica Mirjana Rogina.


Glumica Mirjana Rogina, koja se proslavila ulogama u brojnim domaćim filmovima i serijama, preminula je u 56. godini života od posljedica teške bolesti. Tužnu vijest na svom je profilu na Facebooku objavila glumica Urša Raukar.

"Noćas je zauvijek zaspala Mirjana Rogina, naša Mirča. Hvala Ti, mila, na svoj toplini i ljubavi koju si nam nesebično poklanjala. Hvala na Tvojoj duhovitosti koja nas je uvijek nasmijavala do suza. Hvala na Tvom velikom talentu kojim si plijenila. Hvala Ti, mila naša, što smo Te imali. Odmori se", napisala je Raukar.

Mirjanu Roginu publika pamti po ulogama u filmovima "Blagajnica hoće ići na more", ali i "Tri muškarca Melite Žganjer". Od 1993. godine Mirjana je radila u ZKM-u kao dramska pedagoginja.

Rođena je u Zagrebu (1961), gdje je završila osnovnu te srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio ZKM-a kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk. Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem.

Mirjana Rogina (FOTO: ZKM) Mirjana Rogina (FOTO: ZKM)

Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju Mirčin lonac i glumeći u seriji za djecu Zlatko i detektivi. Glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima: Prepoznavanje i Tri muškarca Marije Žganjer, oba Snježane Tribuson, Novogodišnja pljačka Dražena Žarkovića, Blagajnica hoće ići na more Dalibora Matanića, Crna kronika Snježane Tribuson, Novo doba Hrvoja Hribara, Moja kućica, moja slobodica Tomislava Radića, Ne dao bog većeg zla Snježane Tribuson, Ispod crte Petra Krelje.

Djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima. Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi Jelka kod Ivanovih, a 2007. u filmu Tri ljubavne priče Snježane Tribuson asistirala u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke.Bila je pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi Zabranjena vrata Učilišta ZKM-a.

Mirjana Rogina (FOTO: ZKM) Mirjana Rogina (Foto: Pixsell) Foto: Pixsell
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju