Dokumentarac o britanskoj kraljici Elizabeti premijerno je prikazan na globalnom televizijskom i digitalnom tržištu MIPTV u Cannesu.

Galerija


Kraljica (91) posadila je stotine stabala tijekom svojih putovanja planetom i s njima je jako duboko povezana, rekla je redateljica Jane Treays.

Vezani članci Thomas Markle (Foto: Profimedia) Nakon svega što je učinio Meghan, Thomas Markle nikad neće smjeti upoznati svoje unuče? Kate Middleton i kraljica Elizabeta (Foto: Profimedia) U javnosti se zajedno rijetko pojavljuju, ali ovog su puta odlučile podijeliti jednu stvar i sve su oduševile

"Cijeli je život sadila drveće, kao i njezini preci", kazala je.

Dokumentarac je premijerno prikazan na globalnom televizijskom i digitalnom tržištu MIPTV u Cannesu.

"Bilo je jako lijepo i dirljivo vidjeti kako se odnosi prema njima i koliko joj ona znače. Posebno voli neke londonske platane (u Buckinghamskoj palači) koja je posadila kraljica Viktorija", njezina praprabaka, kazala je.

Kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images)
Kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images)

Kraljičina tajna strast otkrivena je kada je prirodoslovca Sir Davida Attenborougha povela u "opušten i zabavan" obilazak vrtova palače, što je Treays snimila. Te trenutke opisuje kao "najčarobnije poslijepodne u svojoj karijeri".

Film pod nazivom "Kraljičin zeleni planet", koji će biti prikazan na ITV-u u Britaniji 16. travnja, govori o njezinim nastojanjima da utemelji globalnu mrežu zaštićenih šuma, "The Queen's Commonwealth Canopy".

Kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images)
Kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images)

Ljubav prema drveću očito vlada u kraljevskoj obitelji. Njezin sin princ Charles priznao je da razgovara s biljkama i drvećem kako bi ih potaknuo da rastu.

Treays je kazala da je kraljici pomogla kemija između nje i Attenborougha, koji su iste dobi i rođeni s tri tjedna razlike, da se otvori.

"Bio je lijep i vruć ljetni dan... Smijali su se i bili opušteni. Poznaju se dugo i zbog toga vidimo prilično iznenađujuće stvari", kazala je.

Kraljica je, među ostalim, tako otkrila da svoju golemu kolekciju rijetkih vrsta biljaka duguje ljudima koji nisu znali što da joj poklone.

(Hina)