Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do posljednjeg mjesta ispunjeno Hrvatsko narodno kazalište i odlična predstava najavili još jednu uspješnu i bogatu kulturnu sezonu. Premijeru opere nisu propustile ni brojne poznate osobe.


Službeni početak sezone u Hrvatskom narodnom kazalištu obilježila je zagrebačka premijera operne predstave Giuseppea Verdija Traviata

Veličanstveni klasici Boljšoj baleta i prijenosi uživo Metropolitan opere iz New Yorka ekskluzivno u Cineplexx kinima!

Vezani članci Iva Pem Novosel, epidemiologinja HZJZ-a Epidemiologinja o sve češćim slučajevima masovnog okupljanja mladih: ''Očekuje se od političara - osobito od njih - da budu primjer građanima" HNK Ministarstvo kulture osniva posebno povjerenstvo zbog stanja u HNK. Vrgoč: "Ovako se devastira kazalište"

Opera je izvedena u integralnoj verziji baš onako, kako je postavljena muzički i scenski na premijeri 2009. u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Nastavak je ovo uspješne suradnje zagrebačkog HNK i Opere HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Janusza Kice. U glavnim ulogama ove prekrasne operne priče kao Violeta i Alfredno nastupili su Sanja Kerkez i Sebastian Ferrada te Vitomir Marof u ulozi Georgia Germonta.Glavno lice u operi je Violetta Valery, milosnica bogataša koja slučajno susreće iskrenu ljubav, a zatim ju gubi zbog nemilosrdnih predrasuda društva te na kraju, napuštena i shrvana bolešću umire u siromaštvu. Na licemjernost društvene osude mlade djevojke ukazuje i naslov Verdijeve opere – la traviata što znači zalutala ili skrenula s puta. “Nema za te čara neg tvoj provanski rodni kraj”, arija koja je odmah postala šlagerom klavirskih albuma, verglaša i kavanskih glazbi, ne gubeći u više od sto godina otrcane upotrebe ništa od svoje ljepote i sugestivne osjećajnosti ili kako je netko primjetio cijela Traviata Verdijeva je prva intimna glazba, njegovo svjedočenje o ljubavi kao ljudskoj sudbini.

Nove izvedbe Traviate najavljene su za 18. i 19.09.2015. i tada će u glavnim ulogama nastupati Sanja Kerkez (u ulozi Violette Valery), Sebastian Ferrada (18.9.) i Nikša Radovanović (19.9) (u ulozi Alfreda Germonta) te Vitomir Marof (18.9.) i Ljubomir Puškarić (19.9.) (u ulozi Giorgio Germont).

Među ljubiteljima opere bila su brojna poznata lica kulturne, umjetničke i znanstvene hrvatske scene redatelji Vinko Brešan, Arsen Ostojić, glumci Nikša Kušelj, Iva Mihalić s dečkom Leonardom Jakovinom, Alma Prica, Doris Šarić Kukuljica, Senka Bulić, akademik Zvonko Kusić, liječnici dr. Damir i dr. Ljerka Eljuga, prof. Nikola Gavella, prof. Nadežda Čećinović, ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki Stošić, arhitektica Vedrana Ergić, ... među njima je bila i dizajnerica Borna Rajić poznata po svojim kontroverznim komentarima. Ovoga je puta bila decentna, no svakako primijećena. 

Na zagrebačku premijeru stigla je iz Pariza, a zadnjih par dana uživa u Zagrebu. Mnogi njezini pratitelji jedva čekaju novi video blog na kojem rado dijeli savjete o životu.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook