DAN NARCISA

Podrška oboljelima: ''Nedavno sam izgubio jednu prijateljicu''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dan narcisa podsjetnik je da rak dojke može napasti svakoga te da redoviti pregledi mogu spasiti život.

U Hrvatskoj se gotovo 2500 žena godišnje suoči s dijagnozom smrtonosne bolesti karcinoma dojke. Iako su dijagnostika i liječenje napredovali, zloćudna bolest i dalje uzimaha maha. ''Nedavno sam izgubio jednu prijateljicu koja je oboljela od karcinoma dojke. Tek kada se to dogodi nekome tko ti je blizak svi se nekako osvijestimo, a do tada to prolazi mimo nas. Život je prolazan i trebamo se kontrolirati sve više. Kada se otkrije rano veća je mogućnost za liječenje. Kada se otkrije prekasno, spasa nema'', kazao je poznati voditelj Dalibor Petko koji je uz ostala poznata lica na Cvjetnom trgu dao potporu Danu narcisa.

Pogledaj i ovo showbuzz nadmoćan nastup Ovo je bilo svjetski! Grandiozan Mario Roth ponovno na tronu

''U zadnje vrijeme, više se priča o tome, pa sam ponešto i naučio. Čini mi se da sam najvažnije naučio - rano otkrivanje je najbitnije! Nadam se samo da svi ovi Dani narcisa i slične akcije neće završiti samo na klimanju glave i stavljanju srca po društvenim mrežama, nego da će se dame i pregledati'', kazao je Daniel Bilić.

Važan dio prevencije karcinoma dojki o kojem žene trebaju aktivno voditi računa je samopregled dojki, ali i redoviti zdravstveni pregledi. Upravo to i radi Ecija Ojdanić. Kaže, redovito brine o svom zdravlju i ide na preglede. ''Dva puta godišnje obavljam ultrazvuk, a na mamografiju idem svake dvije godine'', kazala je Ecija čija je prijateljica također obolila od karcinoma dojke. ''Prije dva mjeseca sam saznala da ima rak dojke. Čak je dvije godine mlađa od mene. Ali budući da je redovito išla na preglede rak je otkriven u ranoj fazi'', otkrila je Ecija.

Riječ je o karcinomu kojeg je moguće otkriti na vrijeme kada je bolest u velikom postotku izliječiva. Žene stoga moraju spoznati važnost redovitih mamografskih pregleda i samopregleda koji im mogu spasiti život. ''Izuzetno vodim brigu o svojem zdravlju i redovito odlazim na preglede. Nažalost, i ja sam već do sada iskusila operacije, brigu i neizvjesnost, kada je zdravlje u pitanju. Moja obitelj je zdrava i željela bih da to tako i ostane. To svima želim'', otkrila je poznata voditeljica Mia Kovačić.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da i muški dio populacije može oboliti od raka dojke. '' I muškarci se trebaju pregledavati jer i oni mogu oboliti. Ako primjetite bilo kakvu kvržicu odmah kod doktora. Ništa nije toliko bitno da se stavi na poček. Ne treba za to puno vremena. Zato alarm! Pazite na sebe!'', poručio je Petko. ''Muškarcima da treba preventivni pregled?! Nikad! Mi smo neuništivi i nama se to ne može dogoditi. Tako razmišlja većina. I naravno da je u krivu. Počelo se pričati i o muškom zdravlju i to je odlično. I mi se možemo sami pregledati, a ovako i onako se tamo češkamo, pa zašto to ne bi bilo i "u pametne svrhe"?!'', kazao je simpatičan radijski voditelj Daniel Bilić.

Redovito se trebaju pregledavati i mlađe žene budući da ni one nisu pošteđene ove opake bolesti. Treba širiti znanje i podizat svijest da se karcinom dojke može javiti kod svakoga i da se može na vrijeme otkriti. ''Obavila sam preventivni pregled, no ne baš tako nedavno, tako da bih ga mogla ponoviti. Naravno da vodim brigu o svome zdravlju, mogla bih i više, ali katkad zbog obaveza ne stignem misliti na sve'', kazala je mlada glumica Mia Anočić Valentić.

Zdravlje bi trebalo biti na prvom mjestu, a oni koji trenutno vode zdravstvene bitke lijepa Mia Kovačić je poručila.''Želim da budu hrabri i da se okruže pozitivom. Ljudsko tijelo ima neviđenu moć u sebi i nismo ni svjesni koliko sve ovisi o pozitivnom stavu i redovitoj brizi za zdravlje. Nemojte da vas strah koči. Iz bolesti uzmite mudrost, snagu i pravilnu perspektivu te ih primjenjujte u životu'', poručila je Mia Kovačić.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene