Da ili ne?

James Bond vs. Harry Potter: Slavni Škoti su zauzeli strane!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Brojni poznati građani Velike Britanije izjasnili su se oko nadolazećeg referenduma u Škotskoj koja bi mogla promijeniti povijest.

Nakon tri stoljeća povijest bi se mogla promijeniti, a i brojni poznati izjasnili su se jesu li ZA ili PROTIV neovisnosti Škotske. Svoje strane su zauzeli i brojni poznati.

Pogledaj i ovo David Holmes tužna, ali inspirativna priča Na snimanju Harryja Pottera završio je u kolicima, no danas nadahnjuje druge: Upoznajte kaskadera Davida Holmesa!

Škotski referendum: Evo kome daje prednost posljednja anketa uoči glasovanja

Tako su među onima koji se protive referendumu autorica mladog čarobnjaka 'Harryja Pottera' JK Rowling, zvijezda showa 'Britain’s Got Talent' Susan Boyle koja je izjavila da je patriotkinja, ponosna na svoje škotsko nasljeđe i zemlju, ali da nije nacionalist.

Među zagovornicima referenduma su najpoznatiji 'James Bond' Sean Connery koji pak tvrdi kako je kampanja 'Za' utemeljena na pozitivnoj viziji za Škotsku. 'Ona je temeljena na inkluzivnosti, jednakosti i na jezgri demokratskih vrijednosti da su Škoti najbolji čuvari vlastite budućnosti', kaže.

Tu su i autor 'Trainspottinga' Irvine Welsh, glumci Alan Cumming, Robbie Coltrane te Gerard Butler. 'To je drugačija zemlja s drugačijim stavovima, ljudima i pogledima, stoga, zašto ne?', pita Butler. Posljednji u nizu koji se uključio u stranu 'ZA' je i slavni škotski tenisač i pobjednik Wimbeldona Andy Murray.

 

Zbog svojih interesa i geopolitike, velike sile od Pekinga do Washingtona i od Moskve do New Delhija žele da se Ujedinjeno Kraljevstvo održi zajedno i da se ne stvori zarazni presedan rascjepkavanja moćne države u nestabilnim vremenima.

U anketi Survationa za list Daily Record, protiv neovisnosti bilo je 53 posto ispitanih, a za opstanak unije 47 posto. U istraživanju YouGova za listove Time i Sun 52 posto ispitanih je bilo za očuvanje Velike Britanije, a 48 posto za neovisnu Škotsku. Slične rezultate pokazale su i druge ankete objavljene u posljednjih nekoliko dana.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene