Glazbenici pjesnici

I ONI BI TREBALI BITI NOBELOVCI Legende našeg vremena 'ubijaju' stihovima

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dylan nije jedini glazbenik kojeg zbog vrijednosti njegovih stihova nazivaju pjesnikom.

Leonard Cohen

Pogledaj i ovo showbuzz nikad se nije oporavio Iste je godine dobio dvoje djece s dvije različite žene, a velika tragedija koja ga je kasnije pogodila zauvijek mu je obilježila život

Kanadski bard (82) koji je utjecao na naraštaje kantautora svojim melankoličnim baladama poput "Suzanne" i "So Long Marianne" već je osvojio španjolsku prestižnu književnu nagradu Princa od Asturije.

Počeo je kao pjesnik i romanopisac, a glazbom se počeo baviti tek sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća. Posljednju zbirku poezije "Knjiga čežnje" objavio je 2006.

Cohen, koji je nedavno izjavio da je "spreman umrijeti i da se nada da to neće biti previše neugodno", za tjedan dana će objaviti svoj 14. album "You Want It Darker".

Jednom je rekao da njegov proces pisanja izgleda kao kad "medvjed nabasa na košnicu punu meda: to je divno i strašno, bolno, ali neizbježno".

Patti Smith

Ona je nešto poput renesansne umjetnice: pjesnikinja, glazbenica, slikarica, fotografkinja. Njezina autobiografija "Tek djeca" postala je međunarodni bestseller i osvojila je američku nacionalnu književnu nagradu 2010. godine.

Smith, koju smatraju "bakom američkog punka", objavljivala je i zbirke poezije i velika je štovateljica buntovnoga francuskog pjesnika Arthura Rimbauda, a prijateljevala je i s nekima iz bitničke generacije američkih pisaca i pjesnika poput Allena Ginsberga i Williama Burroughsa.

I sama je fan Boba Dylana i bila je s njim na zajedničkoj turneji 1995. godine.

Jim Morrison

Jedan od junaka Patti Smith je i legendarni frontmen Doorsa Jim Morrison, pjesnik, pripovjedač i pjevač koji je nadahnuće tražio u autohtonoj američkoj kulturi, književnosti, šamanizmu.

Često je govorio da mu je poezija važnija od glazbe.

Njegova prerana smrt, u 27. godini u Parizu, završno je poglavlje stvaranja mita o prokletom američkom rock pjesniku.

Nick Cave

Australskoga skladatelja i pjevača često vide kao suvremenog Rimbauda zbog njegove opsesije ljubavlju, smrću, vjerom i nasiljem.

Zbog bespoštednog emotivnog inenziteta njegovih stihova zovu ga "princom tame" rock and rolla. Objavio je nekoliko proznih knjiga i zbirki pjesama, a u skladu sa svojom fiksacijom na Bibliju napisao je vjerski esej "Uvod u Evanđelje po Marku".

Nick Cave autor je i dvaju filmskih scenarija.

I Europa se može pohvaliti kantautorima pjesnicima poput Sergea Gainsbourga, Jacquesa Brela ili Fabrizia De Andrea. (Hina)

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene