pretužna priča

Njegova tragična smrt šokirala je svijet: Imao je samo 28 godina, a u tajnosti se borio s brojnim problemima koji su kasnije izašli u javnost

Avicii (Foto: Getty Images) Avicii (Foto: Getty Images) Getty Images 1/22 >> Pogledaji ovu galeriju Klas Berling i Avicii (Foto: Instagram) Avicii (Foto: Profimedia) Avicii: (Foto: Instagram) Avicii (FOTO: Getty) Avicii (Foto: Instagram) Avicii: (Foto: Instagram) Avicii : (Foto: Profimedia) Avicii : (Foto: Profimedia) Avicii (Foto: Instagram) Avicii: (Foto: Instagram) +11 Avicii (Foto: Getty Images) Galerija

Avicii je tragično preminuo u dobi od 28 godina. Bio je jedan od najplaćenijih DJ-eva na svijetu, a njegovi singlovi nalazili su se na vrhu glazbenih ljestvica.

Tragična smrt poznatog DJ-a Aviciija šokirala je svijet prije tri godine jer je rijetko tko mogao naslutiti da bi njegov život mogao tako završiti iako je otvoreno pričao o borbi s depresijom i alkoholizmom. 

Pogledaj i ovo Avicii (Foto: Profimedia) Mrzio je slavu Svijet je mislio kako živi život iz snova, a on se godinama borio s demonima i pio 20 tableta dnevno

Šveđanin, čije je pravo ime bilo Tim Bergling, preminuo je 20. travnja 2018. u Omanu u dobi od 28 godina. Avicii je bio jedan od najplaćenijih DJ-eva na svijetu i njegovi su se singlovi nalazili na vrhu glazbenih ljestvica. 

Dok su brojni obožavatelji uživali u njegovim nastupima, on se borio sa svojim zdravstvenim problemima. U tajnosti je više puta završio u bolnici i mučio se s kroničnom upalom gušterače zbog ovisnosti o alkoholu. 

Nakon Aviciijeve smrti njegova je obitelj rekla da je ostavio poruku s riječima: "Ne mogu više." Posljednje dane svog života proveo je na odmoru u Omanu u idiličnom odmaralištu Muscat Hills, a bio je u luksuznoj farmerskoj kući okruženoj električnom ogradom pa je mogao puštati goste k sebi ili odbiti njihov posjet.

Glazbeniku je bilo dosta njegovih brojnih nastupa, a 2016. mu je taj svijet slave bio previše nakon što je u osam godina imao više od 800 koncerata. Svojedobno je otvoreno rekao da ne voli biti u centru pozornosti i da svoje živce smiruje alkoholom prije velikih gaža. 

"Konstantno putujem, život mi se svodi na kovčeg, dođete na to neko mjesto, svuda oko vas je besplatan alkohol, na neki način je čudno ako ne pijete. Bio sam toliko nervozan. Pijenje alkohola prešlo mi je u naviku jer se s vremenom počnete oslanjati na onu hrabrost i samopouzdanje koje dobijete od njega, a onda ubrzo postanete ovisni. Vjerojatno pijem više nego što bih trebao, ali imam pravilo – nikad ne pijem dva dana zaredom", otkrio je. 

Priznao je i kako zbog užurbanog načina života doslovno živi od brze hrane, energetskih pića i cigareta, a onda je odlučio povući se u mirovinu, zbog čega su njegovi obožavatelji, ali i obitelj i prijatelji mislili kako je napokon pronašao svoj mir.

"Moj je život jedno ludo putovanje. Počeo sam nastupati kad sam imao 16, a već s 18 krenuo sam na turneje. Od tada sam 100 posto u pokretu. Kad se s vremena na vrijeme osvrnem na svoj život, zapitam se. 'Wow, jesam li ja to učinio?' Počeci karijere najbolje su razdoblje moga života. Jest da sam prošao kroz puno tjeskobe i stresa, ali vrijedilo je", istaknuo je Avicii kasnije, pa je javnost bila uvjerena da je riješio svoje probleme. 

1/10 >> Pogledaji ovu galeriju Avicii (Foto: Profimedia) Avicii (Foto: Screenshot) Avicii (Foto: Profimedia) Avicii (FOTO: Getty) +5 Avicii (Foto: Getty Images) Celebrity Svijet je mislio kako živi život iz snova, a on se godinama borio s demonima i pio 20 tableta dnevno

No u jednom je trenutku zbog pretjeranog konzumiranja alkoholnih pića morao na operaciju uklanjanja žučnog mjehura i slijepog crijeva, zbog čega je 11 dana proveo u bolnici. DJ je cijenio privatnost i žarko ju želio, ali je u isto vrijeme bio pristupačan prema obožavateljima i rado se fotografirao s njima. 

Izgledao je sretno dok se sunčao i odmarao u Omanu. Slike na kojima je tada pozirao s obožavateljima posljednje su koje ga prikazuju živoga. 

Kako su pisali švedski mediji, Timova obitelj bila je svjesna njegovih unutarnjih borbi. "Znali su da se osjeća loše. Popravljalo se i pogoršavalo, no kada je boravio u Omanu, postalo je gore. Zabrinuli su se kad su pričali s njim preko mobitela i znali su da netko od njih mora reagirati te otići k njemu", rekao je izvor. 

Unatoč tome bilo je prekasno za Aviciijev spas jer se avion člana obitelji spustio u Omanu dva sata nakon što si je DJ presudio. 

Obitelj švedskog glazbenika istaknula je kako je Avicii bio krhka, umjetnička duša koja je tražila odgovore na egzistencijalna pitanja. Dodali su kako je bio perfekcionist koji je htio postići više nego što se očekivalo od njega te da je putovao i teško radio napornim tempom što mu je uzrokovalo golemi stres.

Inače, Avicii je bio jedan od predvodnika suvremenog Electronic Dance pokreta i jedan od rijetkih DJ-eva koji je punio arene diljem svijeta. Osvojio je dvije nagrade MTV Music Awards, nagradu Billboard Music te je dva puta bio nominiran za Grammyja. Njegova posljednja objava na Twitteru bila je posvećena upravo nominaciji za nagradu Billboard za 2018. godinu.

Neki od njegovih najvećih hitova su "Wake Me Up!", "The Days" i "You Make Me" te megapopularni "Le7els". Surađivao je s glazbenim zvijezdama kao što su Coldplay i Madonna, a domaća publika imala ga je priliku vidjeti na festivalu Ultra Europe u Splitu.

Nakon DJ-eve smrti češki model Tereza Kacerova (28) otkrila je da su bili u vezi i podijelila je dirljivu objavu posvećenu njemu. 

"Više se ne budim s tvojom glavom na svojim prsima i Lukinom na ramenu", napisala je. 

"Provela sam posljednje dane čekajući da se probudim, čekajući da mi netko kaže kako je ovo neka bolesna šala, neka užasna pogreška. Mislim da sam konačno shvatila da te istinski više nikada neću vidjeti", istaknula je Kacerova, koja je objavila zajedničke fotografije s DJ-om. 

Ispričala je da je prvih nekoliko dana kada je procurila vijest kako je DJ umro, maltretirala Aviciijeve prijatelje da joj kažu je li se to stvarno dogodilo i gdje je, a onda je tražila na internetu članke o tome.

Tereza je rekla da se glazbenik ponašao kao otac njezinu sinu Luki i kako su planirali obitelj. Dodala je kako svaki put kad se sjeti da neće neke svoje planove ostvariti u budućnosti, osjeti fizičku bol u srcu.

"Nikada neću završiti uvjeravanje tebe da se naša kći mora zvati Serafina", napisala je Čehinja. Naglasila je da Avicii nikada neće završiti svoju tetovažu lica koja nevjerojatno nalikuje na nju, a nalazila se na unutarnjoj strani njegove podlaktice. Objasnila je i zašto su glazbenik i ona tajili da su u vezi.

"Uvijek sam htjela da naša veza bude privatna jer sam htjela da bude naša i samo naša te nisam htjela da ludilo bude dio nje", istaknula je Tereza. Prisjetila se i posljednjih riječi koje joj je DJ rekao.

"Posljednje riječi koje si mi uputio su bile: 'Volim te. E, pa volim te baš kao i meksičku Coca-Colu'", napisao je model. Čehinja je odrasla u američkom Vermontu i pojavila se u glazbenom spotu grupe Maroon 5.

Ne ustručavajte se potražiti pomoć

Ako se vi ili netko vama blizak suočava s određenim psihološkim poteškoćama ili se jednostavno nalazite na životnom raskršću u potrazi da pravom odlukom, nemojte se nikad ustručavati i pitati za pomoć i razgovor. Donosimo vam nekoliko kontakata gdje možete porazgovarati s punim povjerenjem sa stručnjacima koji će vam sigurno pomoći:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida pri KBC-u Zagreb
Nazovite na telefon 01 2376 470 kad god vam zatreba pomoć od 0 do 24 sata, liječnici su uvijek spremni porazgovarati s vama i pomoći vam. U Centar za krizna stanja pri KBC-u Zagreb možete doći i bez najave i uputnice svakim danom između 8 i 20 sati.

Hrabri telefon

Ako ste maloljetno dijete ili roditelj koji se suočava s različitim odgojnim izazovima, možete se obratiti stručnjacima na Hrabrom telefonu. Ako ste dijete, nazovite na besplatni broj 116 111.
Broj Hrabrog telefona za mame i tate je 0800 0800. Linija je otvorena svakim radnim danom od 9 do 20 sati.

Psihološki centar TESA

Psihološki centar TESA udruga je koja već 25 godina daje besplatnu psihološku pomoć i podršku zdravom razvoju građana.
Nazovite na broj: 01 4828 888 - radnim danom od 10 do 22 sata ili im se javite mailom za savjet: psiho.pomoc@tesa.hr

  1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Nicole Kidman i Tom Cruise (Foto: AFP) Nicole Kidman i Tom Cruise (Foto: AFP) +0 Nicole Kidman i Tom Cruise (Foto: Profimedia) Celebrity Zadnji brak propao mu je zbog kontroverzne vjere, a nakon devet godina samoće osvojila ga je puno mlađa kolegica s kojom više ne krije vezu

1/2 >> Pogledaji ovu galeriju Monica Bellucci i Vincent Cassel (Foto: Getty Images) +0 Monica Bellucci i Vincent Cassel (Foto: Getty Images) Celebrity On je 31 godinu stariji od nje, ali lako se prilagodio njezinu tempu: Bez pogovora snima fotke zgodne supruge i odrađuje selfije!

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene