Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Završene su prijave za najprestižniju glazbenu nagradu u zemlji – Diskografsku nagradu Porin, koja će ove godine biti dodijeljena 21. put.


Natječaj za prijavu izdanja za postignuća u diskografskoj produkciji (za izdanja objavljena od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2013.) trajao je od 9. prosinca 2013. do 7. siječnja 2014. godine, a sudeći prema broju prijava ovu bismo godinu mogli okarakterizirati kao diskografski vrlo uspješnu.

Porin 2013: Opća opasnost ima hit godine, a Tony Cetinski najbolji pop album!

Vezani članci Porin Dodjela najprestižnije domaće glazbene nagrade Porin ove će se godine održati u Zagrebu, otkrili i datum Ivica Propadalo Ivica Propadalo o novoj statui Porina: "Maska je tu kao podsjetnik na dane glazbene šutnje"

'Iako se posljednjih godina povećavao broj nakladnika, ove godine ih je bilo nešto malo manje ali je zato vidljiv porast u broju prijava. Naime, u odnosu na prošlu godinu broj prijava koje konkuriraju za Porin povećan je za 374 odnosno za 28 %. Time se potvrđuje konstantno ulaganje diskografskih kuća u novu glazbu, razvoj i produkciju novih audio i video snimaka, kao i distribuciju i promociju novih nosača zvuka i glazbenih sadržaja te otkrivanje i promicanje umjetničkog talenta, rekao nam je glavni tajnik Porina, Branko Komljenović.

Ukupno je 38 diskografa (proizvođača fonograma) prijavilo svoja izdanja za nominacije za Diskografsku nagradu te je zaprimljeno 1705 prijava u sveukupno 54 kategorije.

Koliko je bila aktivna domaća glazbena scena u 2013. godini govori nam i podatak kako za najbolji album godine konkurira čak 85 izdanja, dok će se za dobitnika Porina u kategoriji novog izvođača godine boriti čak 36 mladih imena.

Porinovi glasači – skladatelji, izvođači, muzikolozi, radijski djelatnici, dizajneri, režiseri, organizatori koncerata i festivala te mnogi drugi istaknuti glazbeni djelatnici – i ove će godine on-line putem izabrati najbolje te predložiti za konačne nominacije troje najboljih u svakoj kategoriji.

Posthumno će se dodijeliti tri Porina za životno djelo i to jednom od najvažnijih promotora jazz glazbe u Hrvatskoj Miroslavu Križiću, poznatom trogirskom tenoru Vinku Coci i poznatom aranžeru, pijanistu i glazbenom producentu Krešimiru Oblaku.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook