'Please Please Me'

Pop ikone slave 50 godina od prvog albuma!

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Bila je to detonacija, a ne običan debitantski album...

Na današnji dan prije točno pedeset godina, 22. ožujka 1963. godine, Beatlesi su snimili svoj prvi album 'Please Please Me'.

Pogledaj i ovo showbuzz BIZARAN SCENARIJ Novi spot Elementala: Remi i Shot kao mladenci!

Ploča je snimljena na brzinu, kako bi diskografska kuća zaradila neki novac na uspjehu njihovog istoimenog singla, prvog u nizu pjesama koje su se sljedećih godina uspinjale na vrh top lista. 'Please Please Me' je promijenio modernu glazbu i pokrenuo 'beatlemaniju'.

>> Na godišnjicu braka, objavila sliku krvavih naočala ubijenog supruga

Bila je to detonacija, a ne običan debi album. U vrijeme top listama su harale ploče s filmskom glazbom i sladunjavim pjesmuljcima za održavanje atmosfere u koktel barovima. Sirov i surov, simljen na brzinu - da se proda dok su gitarističke grupe još u modi - prvi album Beatlesa pomeo je sve pred sobom i na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih albuma ostao punih 30 tjedana, sve dok ga s vrha nije potisnuo drugi album Beatlesa 'With the Beatles'.

BBC je pola stoljeća snimanja prvog albuma Beatlesa obilježio još 11. veljače, kad je niz poznatih glazbenika u studiju oživio atmosferu i ponovno otpjevao pjesme s albuma, točnim redoslijedom snimanja kao što su to John, Paul, George i Ringo učinili prije 50 godina. Snimka tog događaja emitirana je na BBC-jevom drugom programu radija.

Jeste li znali:

Beatlesi su kompletan album snimili za samo 9 sati i 45 minuta. Producent George Martin nadao se da će snimanje trajati i kraće. 'Twist and Shout', obrada pjesme Burta Russella, bila je zadnja koju su snimili. Pjesma je ostavljena za kraj jer je producent strahovao da će prehlađeni John Lennon ostati bez glasa. Simanje albuma stajalo je 400 tadašnjih britanskih funti, što bi danas iznosilo jedva 10.000 funti.

Svaki član Beatlesa dobio je za snimanje albuma po 22,50 funti.

George Martin želio je da se Beatlesi za omot albuma uslikaju ispred insektarija ali je ideju odbila uprava londonskog zoološkog vrta. Zbog štednje, uslikani su na stepenicama diskografske kuće.

Originalno izdanje albuma jedino je na kojem su autori originalnih pjesama potpisani kao McCartney-Lennon. Kasnije su sve pjesme potpisivane sa Lennon-McCartney.

'Please Please Me' nije objavljen u Americi sve dok katalog Beatlesa nije standardiziran i objavljen na CD-u 1987. godine.

Album se trebao zvati 'Off the Beatle Track', ali je naziv promijenjen u zadnji tren zbog uspjeha istoimenog singla.

Uvodnu pjesmu albuma, 'I Saw Her Standing There', Beatlesi su napisali za ondašnju tinejdžersku senzaciju Helen Shapiro, ali ju je ona odbila uvrstiti u svoj repertoar.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene