U svečanosti otvorenja festivala Dubrovačkih ljetnih igara sudjelovali su i građani, a s njima je zaplesala publika, pa tako i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Mato Franković

Galerija


Dubrovačke ljetne igre, 69. po redu, svečano su otvorene sinoć, 10. srpnja ispred crkve svetog Vlaha ceremonijom prema scenariju i u režiji Saše Božića. U svečanosti otvorenja festivala sudjelovali su i građani, a s njima je zaplesala publika, pa tako i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te gradonačelnik Mato Franković. Oduševljena festivalska publika raspjevano je pratila ceremoniju i pokazala da Grad i Igre čine i umjetnici i građani.

Pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija nastupila je Zagrebačka filharmonija, Dječji zbor WDR iz Dortmunda, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, Dubrovački komorni zbor, Mješoviti zbor Libertas i ženska klapa FA Linđo. Tradicionalno je sudjelovao Folklorni ansambl Linđo, kao i Festivalski dramski ansambl, čiji su ovogodišnji predstavnici bili Nataša Dangubić, Nikša Butijer, Ozren Grabarić, Nika Lasić, Izmira Brautović i Krunoslav Šarić koji je govorio stihove Himne slobodi. Sudjelovali su i studenti glume i plesa Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Posebno oduševljenje publike koja je s njim i zapjevala izazvao je Luciano Capurso – Luči s hitom Dubrovačkih trubadura La musica di notte.

Večer je završila spektakularnim vatrometom, čime je proslavljen početak nove festivalske sezone, koja će do 25. kolovoza na 20 ambijentalnih lokacija grada Dubrovnika predstaviti približno 2000 umjetnika iz cijelog svijeta.

Večeras, 11. srpnja na programu 69. Igara koncert je jednog od najvećih živućih violončelista na svijetu Mische Maiskog i Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem mo. Pier Carla Orizia, i to na otoku Lokrumu, a ne ispred crkve svetog Vlaha, kako je prvotno bilo najavljeno. Brodovi za Lokrum polaze u 21:45 i 22:00 iz stare gradske luke, a planirani povratak s Lokruma je oko ponoći, po završetku koncerta. Lokacija koncerta promijenjena je zbog polufinalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva u kojoj igra hrvatska reprezentacija.