50 PREMIJERA

U PRVOM PLANU Pulski festival okupirale žene

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma.

Zadnje tri godine od kad je direktorica Festivala Gordana Restović i od kada postoji Umjetnički savjet s predsjednikom Hrvojem Pukšecom na čelu i članovima Tanja Miličić i Mike Downey, Festival bilježi značajne pomake. Prema riječima direktorice Festivala Gordane Restović, 70 000 posjetitelja prošle godine govori tome u prilog, a i ove godine Pula će donijeti čak 135 filmskih projekcija i 50 premijera, 9 filmskih programa, 6 predavanja, 4 okrugla stola, 5 predstavljanja knjiga, 6 izložbi, 8 koncerata, radionice i mnoštvo drugih popratnih programa na na 15 lokacija.

Pogledaj i ovo Tihana Lazović Trifunović Festival ljubavi Naša lijepa glumica prisjetila se svoje svadbe za pamćenje, a otkrila i što se krije iza Severinina dolaska kao njoj posebne gošće!

Program ove godine u Pulu donosi najbolje od hrvatskog, europskog i svjetskog filma. Kako je istaknuo Pukšec, na 63. Pulu se prijavilo više od 105 hrvatskih filmova što dokazuje da je ovo dobra godina za film. Pula je prije dvije godine dobila nove filmske programe Dizalicu, Kinoteku te Studentski program, a i novi pogram za filmske profesionalce Pula PROfessional te je internacionalizirala ocjenjivačke sudove. Ove godine posebna se pozornost daje scenariju kao osnovi za izradu filma, pa će upravo većina predavanja Pula PROfessionala baviti se važnošću scenarija u filmskoj umjetnosti. Tako pulski festival nije samo mjesto gledanja filmova već, uvelike zahvaljujući programu Pula PROfessional te ostalim dodatnim programima i mjesto umrežavanja, edukacije, ali i druženja, zabave.

U potragu za filmovima, kako je rekao Mike Downey, krenuli su netom nakon prošlogodišnjeg Festivala i obišli su gotovo 30 filmskih festivala u potrazi za filmovima koje publika inače nema prilike vidjeti. “Naša selekcija je put otkrivenja nekih posebnih tema i ideja što Pulu čini posebnim festivalom”, naglasio je.

Na večerašnjem svečanom otvaranju Festivala uručit će se i Zlatna Arena za životno djelo jednoj od najcjenjenijih svjetskih filmskih redateljica i scenaristica Marti Mészáros, a upravo će njoj pripasti čast da otvori ovogodišnji 63. Pulski filmski festival.

Filmska ekipa filma „Sve najbolje“ u razgovoru s Boškom Piculom predstavila je rad na tom božićnom filmu, romantičnoj komediji autorice Snježane Tribuson koji otvara ovogodišnji Festival.

I ono što je iznimno zanimljivo, ovogodišnji Pula film festival u znaku je žene. Žena ga otvara i zatvara, žena će dobiti nagradu za životno djelo, a i većinu filmova iz međunarodnog programa režirale su upravo žene.


 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene