Princezin sprovod

Otkriveno što se događalo iza kraljevskih vrata u najcrnjim trenucima

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Otkriveni su novi detalji vezani uz pogreb pokojne britanske princeze!

Kraljevski dopisnik Dickie Arbiter, koji je bio u službi za vrijeme braka princa Charlesa i princeze Diane, svjedočio je brojnim privatnim trenucima kraljevskog bračnog para te je bio vrlo blizak s pokojnom princezom Dianom. U svom intervjuu za Daily Mail, otkrio je nove pikanterije vezane uz život princeze, ali i njezinu smrt, koja je šokirala mnoge.

Pogledaj i ovo showbuzz Obitelj princeze ogorčena Snimke koje će šokirati: Princeza Diana o seksu sa Charlesom i što joj je savjetovala kraljica Elizabeta

'Prišao mi je automobil dok sam hodao cestom prema Kensington palači. Vozač je spustio prozor i usporio te sam ubrzo shvatio da je to Diana. Nasmiješila se i mahnula kao i uvijek. Izgledala je sretno', priča kraljevski dopisnik.

'Znao sam da će se vratiti u južnu Francusku. Upravo je došla od tamo sa svojim sinovima, ali sada kad su bili u Škotskoj s ostatkom obitelji, planirala se ponovno vratiti na poziv prijatelja Dodija Fayeda. Oni su imali kratku ljetnu romansu, zapravo bilo je to jednostavno flertanje, ali drago mi je što nije bila sama tijekom školskih praznika', ispričao je dopisnik i onda se osvrnuo na najtragičniji događaj koji pamti iz svoje kraljevske službe.

Otkrivene najintimnije tajne problematičnog braka princeze Diane

Ovo je fotografija koja sve dokazuje – otkrio ih poljubac!

'Dva tjedna kasnije gledao sam televizijske priloge o uništenom automobilu u pariškom tunelu. Nisam znao detalje, ali barem je Diana bila živa. Paul Burrell, Dianin batler, dotrčao je jecajući u moj stan, očajan kako bi saznao koju informaciju više, ali nisam mu mogao reći ništa više od onoga što se prikazivalo na televiziji. Nakon 3 sata ujutro, zazvonio je telefon. Zvao je Penny Russell - Smith, tajnik za tisak. 'Nema je više', bilo je sve što je rekao. Otuširao sam se, odjenuo i otišao u ured. Kad sam konačno počeo biti svjestan onoga što se dogodilo, uhvatio me strašan osjećaj gubitka. Poznavao sam Dianu dugih 17 godina. Proveli smo nebrojene sate u međusobnom druženju, u zrakoplovima i hotelima. Često smo se smijali zajedno, a povremeno bismo imali i različita stajališta', prisjeća se i nastavlja dalje.

'Godinama sam bio njezin i Charlesov glasnogovornik pa me je nekoliko puta čak i isfrustrirala. No, dobrih je vremena bilo više od loših. Kako je mogla umrijeti? Bilo je to tako traumatično da sam jedva bio u stanju pogledati te užasne televizijske slike. Ali znao sam da moram potisnuti svoje emocije i da moram obaviti posao. U Buckinghamskoj palači telefoni su zvonili cijeli dan. Mi smo se trudili napraviti sve što bolje možemo te smo govorili novinarima da ćemo više informacija imati u jutarnjim satima.

Nazvao sam dvorac Windsor, Sandringham i Holyrood te ih zamolio da spuste zastave na pola koplja. Pitanje što će napraviti u Buckinghamskoj palači bila je druga stvar koja me poprilično zabrinjavala. Naime, kraljevski običaj je da zastava nikada nije na pola koplja, čak ni onda kad netko od njih premine - to je simbol kontinuiteta monarhije', objašnjava.

'Do 5 sati ujutro, ljudi su već ostavili hrpu cvijeća ispred ulaznih vrata u palaču. No, kako se broj buketa povećavao, tako je rasla i zabrinutost onih koji su bili zaduženi za smjenu straže. Sljedećeg jutra, dogovorili smo datum pogreba. Odlučeno je da će se održati 6. rujna te smo tako dobili manje od 5 dana da organiziramo najveći kraljevski događaj još otkako se princeza udala za princa 16 godina ranije.

Odlučeno je da će Dianina povorka slijediti isti put kao pogrebna povorka planirana za kraljicu majku. Svi članovi moje ekipe primijetili su ironiju u tom činu. Samo deset dana ranije, prošli smo istom rutom i razgovarali o planiranju pogreba za kraljicu majku. Nismo mogli ni zamisliti da će se dogoditi ovo što se dogodilo, da ćemo morati planirati pogreb za drugog člana kraljevske obitelji - jednog od onih za koje nismo mogli ni u snu predvidjeti takvu tragediju', priča kraljevski dopisnik i prisjeća se kako se u tim trenucima ponašala kraljica Elizabeta II.

'Kraljici Elizabeti II tada je primarna briga bila zaštititi prinčeve Williama i Harryja od medijske pompe te vala tuge koji je zahvatio cijeli London. No, zbog negativnog publiciteta koji je kraljevska obitelj dobila još otkako se počelo pričati o razvodu vojvode i vojvotkinje od Walesa, neke su londonske četvrti odluku o njezinom ostanku u Škotskoj s dječacima smatrali neprikladnom. Kraljica nije planirala odmah doputovati u London, a njezina se tajnica borila sa zahtjevom da se zastava spusti na pola koplja iznad Buckinghamske palače. Dvorjani njezinog Veličanstva pokušali su joj objasniti da takvim postupanjem ide na ruku medijima i govorkanju javnosti te da će potaknuti negativne medijske naslove', ispričao je.

Od cijele te strke dugo mu je trebalo da pronađe par minuta za sebe i dostojno se oprosti s Dianom.

'I dok se sve to odvijalo, uspio sam nakraju pronaći par trenutaka za sebe, no bijes je u meni rastao sve više. Znao sam da je princeza uvijek vezala pojas u automobilu i nisam mogao ne pitati se na glas: 'Zašto, princezo? Zašto niste zavezali svoj pojas? Kako ste mogli biti tako glupi?' Ljutio sam se i na vozača i na njezine tjelohranitelje koji nisu obratili pozornost na njezin pojas. No, onda sam se opet morao suočiti s medijima koji su se pitali zašto nitko od članova kraljevske obitelji nije odao počast princezi u Chapel Royal? Zašto se nitko nije potpisao u knjigu žalosti? Odlučio sam uzeti stvari u svoje ruke i riješiti to.

Nazvao sam princa Edwarda. Predložio sam mu da se zaustavi u St. James palači i upiše se u knjigu žalosti. Njemu se ta ideja nije pretjerano svidjela te se izvlačio na posao. Na kraju smo se dogovorili da ću ga osobno odvesti tamo, no 20 minuta kasnije nazvao me ponovno i rekao: 'Ali netko će me vidjeti!'

Nakon što je to nekako riješeno, pozitivno je bilo to što je donešena odluka o zastavi.

Kraljica je napustila Buckinghamsku palaču za potrebe pogreba u Westminsterskoj opatiji, a odala je i počast u televizijskom prijenosu.
Naime, plan je bio da prvi javni nastup kraljice i vojvode bude iskazivanje počasti princezi Diani, a zatim su se trebali sastati s ostalima i potpisati se u knjigu žalosti. Znao sam da će sljedećih sat vremena biti najteže za kraljicu, budući da se trebala susresti s razjarenom javnosti.

Kraljica i vojvoda proveli su 20 minuta u mimohodu te razgovarali s ljudima koji su došli odati počast. Laknulo mi je kad su kraljicu uglavnom dočekali osmjesi okupljenih. U jednom trenutku kraljica je uzela cvijeće od 11-godišnje djevojčice i planirala ga staviti na hrpu s ostalim buketima, no djevojčica joj je odgovorila: 'Ne, Vaše Veličanstvo...Ovo je za Vas.'

Bio sam sretan zbog te tople geste te se na kraju ispostavilo da britanska javnost ipak nije bila toliko neprijateljski raspoložena prema monarhiji', ispričao je bivši kraljevski dopisnik.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene