Pratite na Dnevnik.hr

OSCAR 2016. - Večer zvijezda i glamura

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Čitava filmska industrija sanja o osvajanju Oscara, no nisu sve kategorije podjednako bitne. Ipak su neke važnije i moćnije od drugih.

Kada čujete da su neki glumac ili glumica izjavili kako je sama prestiž već i u nominaciji za Oscara, velike su šanse da svaku večer zapravo sanjaju kako osvajaju najpoznatiji zlatni kipić. Naravno da je nominacija za Oscara velika stvar, ali nikako nije jednaka osvajanju, te se ne dajte nasamariti lažnom skromnošću holivudskih zvijezda.

Pogledaj i ovo showbuzz HA, HA, HA... SRBI DOMIŠLJATO ČESTITALI Leonardo postao IKONA

Kategorija svih kategorija svakako pripada najboljem filmu godine. Tu je konkurencija najjača, a proglašenje pobjednika uvijek je zakazano za sam kraj dodjele. Zadnje dvije godine bilo je nominirano osam filmova, no prijašnjih godina brojka je sezala i do deset konkurenata. Ovu nagradu osvajaju producenti, a naš Branko Lustig čak je dvaput stajao na pozornici u tom trenutku!

Zašto je ova kategorija najvažnija i najmoćnija? Film koji osvoji Oscara dobiva kultni status i naći će se u najelitnijem klubu. Iako zlatni kipić prihvaćaju producenti, cijela postava filma penje se na pozornicu skupa s njima, te i oni na taj način dobivaju priznanje najboljih, što im itekako može olakšati pronalaske novih projekata, pogotovo ako nisu samostalni dobitnici Oscara.

U noći Oscara budite uz Dnevnik.hr. Showbuzz redakcija pratit će crveni tepih, ali i samu dodjelu. Donosimo vam najzanimljivije trenutke s najveće filmske i modne manifestacije.

Druge dvije najvažnije kategorije su naravno one za najbolju glavnu mušku i najbolju glavnu žensku ulogu. U svakoj kategoriji nominirano je po pet kandidata za Oscara, a oni koji ga osvoje, osim što će potvrditi svoje vrhunske glumačke sposobnosti i neupitan talent, dobit će niz filmskih ponuda te će si tako popuniti raspored radnog vremena za sljedeće dvije godine. Osim prestiža koji dolazi s osvajanjem Oscara, jer ipak se radi o najboljima od najboljih, i hrpi novih uloga, pobjednici često znaju i zadovoljno trljati dlanove znajući da ih čekaju unosne suradnje, vrijedne i po par milijuna dolara, s različitim svjetskim brendovima. Najpoznatiji primjer kako se osvajanje Oscara i više nego isplati je onaj Jennifer Lawrence, koja je ekskluzivnom suradnjom s modnom kućom Dior u tri godine zaradila 15 milijuna dolara!

U većini kategorija najviše je nominiranih Amerikanaca i filmova američke produkcije, te je upravo zbog toga jedna od najvažnijih oscarovskih kategorija ona za najbolji strani film. U moru silnih blockbustera američke i britanske proizvodnje, strani filmovi se vrlo rijetko, ako uopće, gledaju. Onaj strani film koji osvoji Oscara, osvaja i publiku. Nakon dodjele, svaki pobjednički strani film naći se u kino dvoranama diljem svijeta, a te dvorane tada neće biti prazne.

Iako niti jedan hrvatski film dosad nije bio nominiran, naši susjedi iz BiH se mogu pohvaliti samim osvajanjem Oscara. Film 'Ničija zemlja' redatelja Danisa Tanovića osvojio je prestižni kipić prije 15 godina! Zanimljivo je da u danima postojanja Jugoslavije bilo je nominirano čak šest filmova - 'Cesta duga godinu dana', 'Deveti krug', 'Tri', 'Skupljači perja', 'Bitka na Neretvi' i 'Otac na službenom putu'.

Ove godine najviše se ne iščekuje ni proglašenje najboljeg filma, već su sve oči uprte u kategoriju najbolje glavne muške uloge, u kojoj je ponovno nominiran Leonardo DiCaprio - nesuđeni Oscarovac i jedna od najvećih holivudskih zvijezda. S velikom nestrpljivošću čitav svijet zanima hoće li napokon Leo stati na tu pozornicu i održati svoj dugo očekivani pobjednički govor.
 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene