Imao nadimak 'Legenda'

VIDEO Preživio je 4 služenja u Iraku, a živio je prema jednostavnom kodeksu!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Idemo dalje s predstavljanjem filmova Oscara 2015. Na redu je 'Snajperist' nominiran u čak šest kategorija. No imamo i upozorenje na samom početku prije nego li saznate o čemu se radi - ako ne želite znati kako završava film, nemojte ni početi čitati! *SPOJLER*

Film 'Snajperist' izazvao je veliku pažnju čim je izašao u javnost. Napravljen je po uzoru na biografsku knjigu vojnika Chrisa Kyliea. Autobiografija je odmah postala hit i čak je trinaest tjedana provela na prvom mjestu liste bestselera izdanja New York Times. Iako se sada po američkim medijima piše kako on sam nije doživio baš sve što je napisao u svojoj biografiji, o ne umanjuje sjajnu izvedbu glumca Bradleya Coopera u filmu zbog čega je i zaslužio Oscar nominaciju u lategoriji za 'Najboljeg glumca'.

Pogledaj i ovo showbuzz Nominiran za Oscara Film 'Snajperist' u prvom vikendu otvaranja pogledalo skoro 13 tisuća gledatelja!

Bradley Cooper i Sienna Miller pred oltarom - Samo za potrebe filma 'American Sniper'

Pa o čemu je riječ u novom filmu slavnog glumca i redatelja Clinta Eastwooda? Cooper je utjelovio na filmu Kylea - snajperista iznimne preciznosti zbog koje je postao poznat na bojištu. Film je dobio 6 nominacija za nagradu Oscar za 'Najbolji film, Najboljeg glumca (Bradley Cooper), najbolji adaptirani scenarij, najbolju montaža, te najbolju montaža zvuka.

 

Dakle, pripadnik Mornaričkih tuljana Chris Kyle poslan je u Irak s jednom misijom, a to je štititi svoju braću po oružju. Njegova preciznost spašava brojne živote, a priče o njegovim akcijama donijele su mu nadimak Legenda. To nije prošlo nezamijećeno od neprijatelja i sada njegova glava ima cijenu, a uz sve to on vodi i privatnu bitku nastojeći biti dobar otac i suprug mada se nalazi na drugom kraju svijeta. Nakon brojnih misija vraća se kući supruzi Tayi (Sienna Miller) i djeci, ali sve više osjeća da mu je dom na bojištu. Scenarij je napisao Jason Hall prema romanu Chrisa Kylea u suradnji sa Scottom McEwenom i Jimom DeFeliceom.

Fascinantna je to priča – što mislite, ima li šanse u oscarovskoj kategoriji za 'Najbolji film'?

 

 

O životu Chrisa Kylea

'Već sam radio ratne priče, ali ova je posebna, jer je presjek Chrisova života u borbi i osobnih aspekata njegovog života. Prikazuje što takav život čini čovjeku i njegovoj obitelji. Treba ljude podsjetiti koja je cijena rata i koje sve žrtve vojnici čine, pa sam smatrao da je ovo jako važna priča za ispričati', rekao je redatelj filma Clint Eastwood. 'Ovo je na neki način univerzalna priča o ratnoj sudbini — o problemu povratka iz vojnog u civilni život. To je manje ratni film, a više studija karaktera. Pogledate li sve Eastwoodove filmove, svi su oni zapravo kompleksne studije karaktera. On je savršeni redatelj za ovaj film i pričanje priče na vrlo sirov i neposredan način', rekao je sam Bradley Cooper.

Chris Kyle živio je prema jednostavnom kodeksu: Bog. Domovina. Obitelj. To za njega nisu bile obične riječi, već nešto veće od njega čemu je bio odan. Postoji i druga strana Kylea koja se željela pokazati. Knjiga je nastala manje od godinu dana otkad je došao kući, pa se još nije bio opustio. 'Nije prikazana mekša strana Chrisa — muža i oca punog ljubavi. Oni su se čuli dok je on bio na ratištu i Taya je tim prilikama čula neke strašne stvari, ali to je bila njena veza s njim i vjerujem da mu je njen glas pomogao naći put kući. Mislim da nije moguće znati tko je Chris bez da upoznate Tayu', rekao je Cooper.  

Chris Kyle preživio je četiri služenja u Iraku i život posvetio pomaganju veteranima ubijen je u streljani u Teksasu, a navodno ga je ubio veteran kojem je nastojao pomoći. 'Nikad ga nisam upoznao i samo smo razgovarali telefonom… i onda ga odjednom više nije bilo', sa žaljenjem će Cooper. 'Film je najednom postao jedan od načina kako će njihova djeca imati uspomenu na oca i htjela je da bude napravljen kako treba. Nije to bilo samo terapeutski za nju, već je imala priliku i dati svoj glas i viđenje stvari. Ona nam je rekla tko je on bio prije rata i koji je bio danak koji je platio i koliko je trebalo da se oporavi', rekao je Cooper. Godinu dana kasnije Clint  i Bradley posjetili su Chrisovu obitelj i nakon tog posjeta osjećali su tugu zbog gubitka, ali i entuzijazam oko snimanja filma. Jegova supruga Taya Kyle potvrdila je da su filmaši ispunili obećanja.

 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene