Oscar 2015

VIDEO Svojim izumom promijenio je tijek povijesti

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Do sada smo već upoznali većinu filmova koji su nominirani za Oscara ove godine u kategoriji 'Najboljeg filma', no imamo ih još nekoliko 'u rukavu'. Oprez za obožavatelje! *SPOJLER*

'Igra oponašanja' (orig. Imitation Game') jedan je od onih filmova o kojima se priča. Dobio je čak 8 nominacija za ovogodišnje  Oscare među kojima je osim one za najbolji film, tu je i nominacija za najboljeg redatelja, glavnog glumca, za najbolji prilagođeni scenarij, najbolju sporednu glumicu, montažu, originalnu glazbu, kao i za scenografija.

Pogledaj i ovo showbuzz Utrka se nastavlja Vratio mu istom mjerom - odnio mu nagradu pred nosom!

BIRDMAN Trash uloga ga je obilježila - Hoće li se uspjeti spasiti?

Film Igra oponašanja snimljen je prema istinitoj priči Alana Turinga, genijalnog britanskog matematičara i informatičara koji je tijekom Drugog svjetskog rata uspio dekodirati šifrirani komunikacijski sustav kojeg su nacisti koristili u međusobnoj komunikaciji. Jednako intrigantan bio je i njegov privatan život, a na filmu ga je utjelovio Benedict Cumberbatch koji je za ulogu i nominiran za glavnog glumca. Uz njega je sjajnu ulogu utjelovila Keira Knightley (nominirana u kategoriji najbolje sporedne glumice) kao njegova asistentica Joan Clarke.

Uz njih glume i Matthew Goode, Mark Strong, Rory Kinnear, Charles Dance, Allen Leech, Matthew Beard... Dok režiju potpisuje norveški filmaš Morten Tyldum  koji je postavio priču na filmsko platno prema scenariju koji je Graham Moore napisao na temelju knjige' Alan Turing: The Enigma' čiji je autor Andrew Hodges.

Film je sniman u Engleskoj tijekom osam tjedana, a lokacije uključuju London, Oxfordshire, Buckinghamshire i Dorset - uključujući viktorijansku kuću koja je bila dom Iana Fleminga, napuštenu bazu RAF-a, stanicu Kings Cross, školu Sherborne koju je pohađao mladi Turing i Bletchley Park centar za dešifriranje, dok su neki interijeri snimljeni u studijima HDS/CHAK89 (Middlesex).

O njegovom životu

Za kratkoga života Alan Turing je postavio temelje modernog računarstva i odredio mjerila umjetne inteligencije. Osmislivši "Turingov stroj" kojim je po prvi puta ponudio formalnu definiciju algoritma ili "mehaničkog postupka", odigrao je ključnu ulogu u razvoju računalne znanosti i modernog kompjutora te ga se općenito smatra ocem računarstva i umjetne inteligencije.

Ostat će upamćen po svojem doprinosu razbijanju njemačkih šifri stvaranjem 'Turingove bombe', uređaja pomoću kojeg su razbijene poruke kodirane pomoću njemačke "Enigme", što je presudno utjecalo na ishod Drugog svjetskog rata. Povijesničari se uglavnom slažu da je razbijanje njemačkih kodova skratilo trajanje rata za barem dvije godine te kao pobijedio Hitlera i skratio II.svjetski rat, piše DW.

Zanimljivo je i to što je sam naziv filma referira na Turingov istraživački rad koji se temelji na usporedbi 'mašine kompjutera i inteligencije čovjeka'. Iako je bio gay, nakon II.svjetskog rata bio je prisiljen ići na hormonalnu terapiju nakon koje si se i oduzeo život. Britanska kraljica Elizabeta II. ga je i 2013. posthumno odlikovala za poseban doprinos Britaniji jer se smatra da je on svojim izumom zapravo promijenio tijek povijesti.

Što mislite, ima li 'Igra oponašanja' šanse za Oscar?

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene