Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Originalni tekst "American Pie" mogao bi postići cijenu od 1,5 milijuna dolara


Originalni tekst pjesme "American Pie" Dona McLeana mogao bi postići cijenu od 1,5 milijuna dolara na dražbi koja se održava 7. travnja, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Na prodaju će biti ponuđeno 16 rukom ispisanih stranica i pretipkanih nacrta s bilješkama i naknadnim prepravkama koje pokazuju kako je hit nastajao.

Napisana u Cold Springu i Philadelphiji i objavljena 1971., pjesma "American Pie" slika je društvenih zbivanja 1960-ih i 1970-ih, a Udruženje američke glazbene industrije i Nacionalna umjetnička zaklada proglasili su ju pjesmom stoljeća.

"American Pie" traje osam minuta i jedna je od mitskih američkih pjesama. Pokušaji da se stihovi ispravno protumače traju desetljećima.

Pjesma je najava novog albuma o kojem se za sada tek šuška, ali i savršena uvertira za iznenađenja koja nam sprema ovaj zagrebački bend, a koja nas očekuju uskoro.

Vezani članci Miroslav Škoro Miroslav Škoro objasnio vječnu enigmu jedne svoje pjesme: ''Nikada me nije zanimalo što misli netko tko se zove Mickey Mouse'' Ken Copeland Propovjednik prokleo i popljuvao koronavirus, zazivao boga i vraga, a na kraju ipak nije ispao potpuno beskoristan

McLean (69) je među najpoznatijim pjevačima-tekstopiscima u svojoj generaciji. Nikad nije htio govoriti o značenju većine teksta koji i dalje izaziva zanimanje i bezbrojne interpretacije.

Potvrdio je jedino da se početak pjesme i stih o "danu kad je glazba umrla" odnosi na tragičnu pogibiju trojice pionira rock and rolla Buddyja Hollyja, Ritchieja Valensa i Big Boppera Richardsona u zrakoplovnoj nesreći u veljači 1959.

Najvišu cijenu do sada je postigao originalni tekst za pjesmu "Like A Rolling Stone" Boba Dylana koji je prodan za dva milijuna dolara, a prije toga rekord je držao tekst pjesme "A Day in the Life" Johna Lennona prodan za 1,2 milijuna dolara.

(Hina)

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook