Skandal u kazalištu!

Frljić otkazao suradnju Gavelli zbog skidanja plakata za 'Fine mrtve djevojke'

showbuzz showbuzz Foto: DNEVNIK.hr

Nastavlja se skandal oko plakata za 'Fine mrtve djevojke', a reagirao je i Oliver Frljić.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

U srijedu je Darko Stazić, ravnatelj kazališta 'Gavella' izjavio kako će plakati za predstavu 'Fine mrtve djevojke' biti uklonjeni te se ispričao svima koji su se osjećali uvrijeđeno. Samo dan kasnije redatelj Oliver Frljić zbog tog čina odlučio je otkazati suradnju Gavelli.

Pogledaj i ovo showbuzz Uklonjeni plakati za 'Fine mrtve djevojke'! 'Govorimo protiv mržnje, tako je nešto i Isus govorio'

>> 'Govorimo protiv mržnje, tako je nešto i Isus govorio'

'Zbog povlačenja plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' odlučio sam se otvorenim pismom obratiti upravi Gradskog dramskog kazališta Gavella. Smatram nedopustivim i najgrubljim zadiranjem u slobodu umjetničkog izražavanja da se zbog javnih pritisaka jedne katoličke udruge i vjerskih portala, te na direktnu intervenciju gradonačelnika grada Zagreba uprava odlučila na ovakav potez. Ova odluka je znakovita u kontekstu otvorenog rata koji trenutno vode Katolička crkva i njezini različiti eksponenti protiv aktualne Vlade i pokazuje nedostatak minimuma građanske hrabrosti da se pokaže da živimo u, barem nominalno, sekularnom društvu', objasnio je svoj čin Frljić.

On je tijekom 2013. godine trebao postaviti dvije predstave na kazališne daske, a riječ je o projektu 'Zločin i kazna' po romanu Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, te autorskom projektu  'Aleksandra Zec'.

Plakat za 'Fine mrtve djevojke' izazvao je brojne reakcije u javnosti. Dok se jedni protive istima, drugi smatraju nedopustivim da se plakati uklanjaju zbog reakcija pojedinaca.


Bandić naredio skidanje plakata: 'Gradonačelnik mora voditi računa da se ne vrijeđaju vjerski osjećaji'

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas je potvrdio da je naložio povlačenje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' dramskog kazališta Gavella napominjući da kao gradonačelnik mora voditi računa o tome da se ne vrijeđaju ničiji vjerski osjećaji.

'Gradonačelnik mora voditi računa da se ne vrijeđaju vjerski osjećaji i zato sam reagirao', odgovorio je Bandić na upit novinara je li on odredio da se plakati povuku iz upotrebe.

'Svi moramo živjeti jedni pored drugih, u toleranciji. Moramo tolerirati jedni druge, to je suština demokracije', kazao je i dodao kako je u zaštiti vjerskih osjećaja reagirao kao odgovoran čovjek i kao gradonačelnik.

Naglasio je da će, osim što je reagirao na Gavelline plakate, reagirati i na druge plakate ako budu vrijeđali nekog drugog i neku manjinsku skupinu. 'Gradonačelnik sam svih građana', poručio je Bandić.

Plakati za predstavu 'Fine mrtve djevojke' kazališta Gavella, nakon javnog pritiska nekoliko vjerskih udruga i portala te izravnog naloga gradonačelnika Milana Bandića povučeni su iz upotrebe.

Facebook podrška 'Finim mrtvim djevojkama'

Na Facebooku je već osvanula i grupa podrške plakatu 'Fine mrtve djevojke' koji je kreirao dizajnerski studio Cuculić, a već broji preko 2.000 fanova. Što vi mislite, treba li plakate ostaviti ili ukloniti?  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene