Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz HAVC-a su poslali jasnu poruku ministru Hasanbegoviću.


Ministar kulture tehničke vlade Zlatko Hasanbegović sinoć je otvorio Vukovar Film Festival kritizirajući HAVC riječima kako čestita festivalu na opstanku tijekom 10 godina usprkos maćehinskom odnosu eminencija iz HAVC-a koji imaju druge sklonosti i interese. No, iz HAVC-a su vrlo brzo odgovorili ministru Hasanbegoviću tvrdeći kako HAVC nije maćeha niti je Vukovar film festival Pepeljuga.

Vezani članci Pawel Pawlikowski Promocija i slavlje filma na na prvom Ponta Lopud Festivalu, neće ga propustiti ni slavni oskarovac! Daniel Rafaelić (Foto: Marko Lukunić/Pixsell) Daniel Rafaelić zbog sukoba sa strukom podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a: "Kolju se na najružnije načine"

'Potporu u iznosu od 40.000 $ jednoj hrvatskoj filmskoj manifestaciji nazvati “maćehinskom” – ima vrlo malo smisla, a niti u Erdoganovoj Turskoj, Emiratima ili Iranu ne bi zvučalo smislenije, bez obzira na drugačije standarde. Hrvatski audiovizualni centar, putem javnog natječaja, uz vukovarski podupire još pedeset i osam filmskih festivala, od kojih pedeset i tri manjim iznosom, odnosno znatno manjim potporama no što je osigurano tvrtki gospodina Rakonjića Discovery d.o.o.. Hrvatsko audiovizualno vijeće, vrijedno je zabilježiti, više puta je odbilo razmatrati pisane pritužbe na financiranje festivala u organizaciji distribucijske tvrtke Discovery d.o.o., sve odreda pisane iz posve suprotnog očišta, redom s namjerom da se u cjelini ospori javno financiranje spomenutog trgovca specijaliziranog za komercijalnu distribuciju kinematografskih naslova', piše u priopćenju HAVCA-a u kojem dodaju sljedeće.

'Bez potrebe da otvaramo ovu problematiku, podsjećamo kako su umjetnički savjetnici i Hrvatsko audiovizualno vijeće, bez obzira na otvorena pitanja oko ovog hibridnog poslovnog projekta, uvijek do sada pronašli način da festival podrže, financijski i na svaki drugi način. Nadamo se da će gospodin Zlatko Hasanbegović pokazani interes za resor za koji je zadužen u tehničkoj vladi, ubuduće izražavati s više obzira prema činjenicama i uz minimalno poštovanje prema hrvatskim javnim ustanovama i vezanim procedurama', jasno su poručili iz HAVC-a.