Glumac Špiro Guberina za života je odigrao više od dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji, od kojih će mnoge ostati zapamćene još dugo. Prisjetili smo se najnezaboravnijih.

Galerija Špiro Guberina Špiro Guberina Špiro Guberina +22 Špiro Guberina

Vijest o odlasku legendarnog kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Špire Guberine zavila je u crno domaću i regionalnu glumačku scenu.

Vezani članci Špiro Guberina - 1 Tužni slijed se nastavlja: Napustili su nas velikan glumišta Špiro Guberina i menadžer velikog srca Igor Boltek Špiro Guberina Odlazak još jedne glumačke legende: Špiro Guberina preminuo u 88. godini

Bogatu karijeru započeo je 1957. godine ulogom prvog prosjaka u predstavi "“Kavkaski krug kredom” Bertolta Brechta u režiji Bojana Stupice u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je ostao djelovati cijeli svoj glumački radni vijek.

Od tada je odigrao više od dvjesto različitih uloga u kazališnim predstavama, na filmu i na televiziji, od kojih će mnoge ostati zapamćene još dugo. Prisjetili smo se najnezaboravnijih.

Proslavio se kao Strikan Jockan u "Velom mistu" Miljenka Smoje, a veliku popularnost stekao je i ulogom Divca u "Prosjacima i sinovima" Ivana Raosa.

Još neke od njegovih istaknutijih televizijskih uloga bile su one Očenašeka u "Dnevniku Očenašeka" Vjekoslava Majera, Bepa u "Starcima" Antuna Šoljana, Spira Bella u "Ča smo na ovon svitu" Daniela Marušića.

Glumio je i u popularnoj dječjoj seriji "Jelenko" iz 1980. godine te u emisiji za djecu "Zlatna nit" kao Špiro Špula od 1976. do 1978. godine.

Pamtit ćemo ga i kao Vitu iz filma "Buža" (1991.), Mateka iz "Putovanja u Vučjak" (1986.) i Marka Pivca iz "Tajna starog tavana" (1984.).

Jedna od njegovih prvih kazališnih uloga bila je Knez Miškin u "idiotu" Dostojevskog, dok mu je osobno bila najdraža uloga Kreleta u predstavi "Kiklop" u režiji Spaića 1976. godine.

U Držićevu “Dundu Maroju” odigrao je osam uloga, dok je u “Hamletu” bio vječni grobar. U jednoj od najvažnijih predstava 1970-ih “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u režiji Božidara Violića igrao je zanimljivu ulogu Mačka.

Posljednju kazališnu ulogu odigrao je 2007. godine, a u Dolenčićevoj predstavi “Opera za tri groša” ponovno je, kao i na početku karijere, glumio prosjaka.

Guberina je preminuo u 88. godini u Domu za starije i nemoćne u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Kolege se opraštaju od najdražeg Špire: "Nakon Netjaka i Duje otišao je i Strikan. Gore se očito priprema neka sjajna predstava" Bojana Gregorić Vejzović Siniša Ružić - 3 Slavko Sobin (Foto: Nova TV) +22 Dino Rađa (Foto: Instagram)

Legendarnom Guberini gluma je bila velika ljubav, ali za IN magazin je otkrio što mu je bio prvi izbor Špiro Guberina Špiro Guberina Špiro Guberina +14 Špiro Guberina

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju