Prisjetili smo se najvećih glazbenih hitova velikog skladatelja Đele Jusića.

Galerija


Hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić preminuo je u 81. godini.

Vezani članci Vatrogasci, ilustracija Nakon požara na Korčuli u objektu pronađeno potpuno izgorjelo tijelo osobe Ravnatelj OB Dubrovnik, Marijo Bekić Nitko im nije javio da im je preminuo član obitelji: "Rekli su da je dežurna liječnica imala puno posla. Njegove stvari su bacili..."

Rodio se 1939. u Dubrovniku, gradu u kojem je odrastao i započeo školovanje, a iz kojeg je crpio i inspiraciju za svoja glazbena djela. Mediteranski glazbeni stil prenio je na hrvatsku zabavnu glazbu te tako stvorio spoj koji je publiku oduševljavao desetljećima. 

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe. Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači poput Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frane Lasića i mnogih drugih.

Osim što je snimao za Croatia Records (tada Jugoton), tu su još i mnoge svjetske nakladničke kuće poput Columbia, CBS, Parlophone, Electrola, Supraphone, Ensemble Electonicue. Njegova diskografija broji 80 gramofonskih ploča i 20 CD izdanja na kojima se nalazi više od 1000 skladbi i za koja je dobio desetak zlatnih i platinastih ploča.

Postigao je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu, sa skladbama "Dalmatinski lero", "Zapjevajmo prijatelji", "Mladosti, moja lijepa radosti", "Volim te, budalo mala", "Zagrljeni", "La musica di notte", "Stare ljubavi", "Sinoć sam htjela" i druge.

Prisjetili smo se nekih od njih. 

"Zagrljeni" 

"La musica di notte"

 "Volim te budalo mala"

 "Dalmatinski lero"

Adio, maestro: Ugledni hrvatski skladatelj Đelo Jusić preminuo u 81. godini