Megahitovi

ODOLJELI VREMENU najpopularniji dueti bivše Jugoslavije

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Glazba ne poznaje granice, ni religije, glazba je bezvremenska. Neke pjesme imaju kratak rok trajanja, ali neke ostaju zauvijek.

Bivša Jugoslavija bila je, što se glazbe tiče, uvijek u koraku sa ostatkom svijeta. Bilo je za svakog ponešto i svi su glazbeni ukusi bili zadovoljeni, od folka, rocka, popa pa do klasične glazbe. Ipak, neke pjesme zauvijek nam 'ostanu u uhu' i ma koliko ih puta čuli, volimo ih čuti još jednom, ako zbog ničeg drugog, a onda zbog prisjećanja na neke druge dane i drugi način života.

Pogledaj i ovo Aleksandra Slađana Milošević Ikona novog vala 90-ih Poznat je datum posljednjeg ispraćaja Slađane Milošević, dugo se čekala dozvola za posebno grobno mjesto

REKORD koji nitko nije oborio - najprodavanija ploča bivše Jugoslavije

Iz bogate glazbene povijesti bivše države nije bilo lako izdvojiti ona onajbolje, jer na kraju krajeva, ukusi se razlikuju i o njima se ne raspravlja. Pokušali smo odabrati duete koji su se najviše puštali po radijskim postajama i u televizijskim emisijama, a ovi su se jednostavno nametnuli sami.

Princeza - Slađana Milošević i Dado Topić

Pjesma je prvi puta izvedena 1984. godine u Skopju na izboru Jugoslavenske pjesme za 'Pjesmu Eurovizije'. Slađana i Dado nisu imali sreće i završili su na sedmom mjestu, a pobijedila je pjesma 'Ćao amore' koju su izveli Vlado Kalember i Izolda Barudžija. Bez obzira na to, 'Princeza' je doslovno preko noći postala hit i zasjela na prva mjesta svih glazbenih ljestvica. Pjesma je doživjela i nekoliko obrada, ali original je ipak original.

Jabuke i vino - Zana Nimani i Željko Bebek

Ova je pjesma s pravom zaslužila titulu megahita. Od prvog puštanja u eter davne 1983. pjesma je postala nezaobilazan dio svih zabava, ali i glazbena pozadina za prve školske ljubavi. Ne treba posebno naglašavati kako je prodana u milijunskoj nakladi. Zanimljivo je i to da je Željko Bebek prvi put, nakon snimanja pjesmu otpjevao uživo tek nakon 32 godine!

Kad zamirišu jorgovani - Vesna Zmijanac i Dino Merlin

Radi se o još jednom instant hitu iz 1988. godine. Popularni Dino napisao je pjesmu, ali nije bio siguran kome je ponuditi jer je u to vrijeme surađivao sa raznim izvođačima. Izbor je pao na Vesnu Zmijanac koja se te godine svojim pjesmama ozbiljno približila legendarnoj Lepoj Breni, a prema nekima, čak ju je i zasjenila. Vesna je bila mlada i izuzetno atraktivna pjevačica zavidnih vokalnih mogućnosti pa ne čudi da se Dino odlučio baš za nju. Postoji i priča o tome kako pjesma gotovo nije završila na albumu 'Istina' jer je su sve pjesme već bile spremne, ipak, u zadnji tren 'Jorgovani' ulaze na album. To je definitivno bila jedna od najboljih poslovnih odluka kada je u pitanju Vesnina karijera. Pjesma se i danas vrlo često izvodi, a 1988. snimljena su čak tri video spota za promociju pjesme.

Svakako treba spomenuti i duete poput ' Samo je nebo iznad nas' Nede ukraden i Mate Došena, 'Sja sunce, trava miriše' Massima i Bebi Dol...

 

 

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene