20. kolovoza 1964.

Na današnji dan rođen je kralj funka - Dino Dvornik!

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Dino Dvornik ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi, a neki od njegovih hitova nikad neće biti zaboravljeni!

 Prije 49 godina na današnji dan, 20. kolovoza rođen je legendarni Dino Dvornik, kralj hrvatskog funka. Dino je rođen u Splitu, a od malih nogu se učio nositi sa slavom jer je njegov otac bio poznati glumac Boris Dvornik.

Pogledaj i ovo Danijela Dvornik - 2 otkrila nepoznate detalje Danijela Dvornik prisjetila se života s Dinom: "Adrenalin bi ga držao pa nije mogao ni zaspati, tada nisam razmišljala kako je to utjecalo na njega"

Tako se Dino sa 9 godina već počeo pojavljivati pred kamerama, ali čini se kako ga takva slava nije previše zanimala. Više je bio ljubitelj glazbene umjetnosti, a njegov talent s godinama je bivao očigledniji.

Volio je Steviea Wondera i slične glazbenike, a taj utjecaj osjetio se i u njegovom stvaralaštvu. Dinu su na početku karijere najviše inspirirale lijepe stvari, poput ljubavi koju je osjećao prema djevojci, a kasnije i supruzi Danijeli.

 Tijekom 1989. godine objavio je album 'Dino Dvornik', ali i oženio Danijelu. Na debitantskom je albumu Dino je sam radio glazbu, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok su tekstove napisali Goran Kralj i Gibonni. Već taj album urodio je s nekoliko hitova -'Zašto praviš slona od mene','Ljubav se zove imenom tvojim' i 'Ti si mi u mislima'.

Tijekom 1990. godine izdaje svoj drugi studijski album 'Kreativni nered Tekstove za skladbe potpisuju Zlatan Stipišić - Gibonni, Rambo Amadeus i novinar Ozren Kanceljak, a u studiju gostuju Neno Belan i Dragan Lukić. Pjesmu 'Jače manijače' osmislio je Rambo Amadeus, kojemu je Dino gostovao na njegovom albumu iz 1989. hodine 'Hoćemo Gusle!'

>> Ella Dvornik: 'Nisam jedna od onih zbog kojih ćete dobiti trnce po tijelu'

 Nakon objavljivanja albuma krenuo je na turneju, a prvi koncert bio je u Domu sportova u Zagrebu. Dan prije koncerta, rodila mu se kćer Ella (23. prosinca 1990. godine) što je dodatno osnažilo njegove emocije na koncertu.

Godine 1993. izdavačka kuća Croatia Records objavljuje njegov sljedeći album 'Priroda i društvo'. Materijal je rađen pod utjecajem techno glazbe, koja se tek pojavljivala u Hrvatskoj. Dino se na ovome albumu prvi puta bavi ozbiljnim životnim temama, što je opisano u skladbama 'Split Junkie', 'Extasy' i 'The Return of a Man With a Rubber Brain'.

Tijekom 1995. godine vraća se u sam vrh hrvatske glazbene scene, objavivši hit 'Afrika', na kojemu se uz naslovnu skladbu nalazi i pjesma 'Žigolo'. Za tu pjesmu je tijekom 1996. godine dobio Porina. Konkurencija za hit godine bila je i danas legendarna skladba 'Ništa kontra Splita' koju je Dino izveo na Splitskom festivalu i osvojio prvo mjesto. Ova pjesma postaje neslužbenom himnom grada Splita.

Godine 1997. izlazi njegov novi album 'Enfant terrible', koji govori o njegovom životu. Materijal na albumu uz poznate plesne zvukove, donosi i neke novosti za koje se Dino opredijelio u skladbama 'Male noćne orgulje na plin (a capella)' i 'La Baraka Blues Mravac'.

Pet godina kasnije izlazi njegov novi album 'Svicky', sniman u Zagrebu. Sve skladbe potpisuje Dino Dvornik. Nakon tog albuma Dino se okreće klupskoj glazbi te počinje vježbati miksanje glazbe na gramofonima.

Dino je 2008. godine planirao objaviti novi album pod imenom 'Pandorina kutija'. Planirano je da album izađe u listopadu ili studenome i Dino je od njega mnogo očekivao, međutim iznenadna smrt spriječila je da doživi njegovo objavljivanje. 'Pandorina kutija' je 2009. godine nagrađena sa 4 Porina te posebnim Porinom za životno dijelo.
 

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene