Martina Tomčić progovorila je o odlukama da roditelji mogu biti 15 minuta s bolesnom djecom u bolnici i da partneri ne smiju biti na porođaju žene.

Galerija


Martina Tomčić progovorila je o temama koje u posljednje vrijeme izazivaju ogorčenost kod većeg dijela javnosti. 

Vezani članci Martina Tomčić - 4 Martina Tomčić o važnoj odluci za roditelje kojima su djeca u bolnici: "A da na 15 minuta otvore narodnjačke klubove?" Martina Tomčić, Davor Bilman Koliko se zapravo slažu Davor i Martina? Napokon smo dobili odgovor o temi o kojoj se dugo šuška

Naime, riječ je o odlukama Nacionalnog stožera da roditelji mogu s bolesnom djecom u bolnici biti 15 minuta, a žene moraju rađati bez svog partnera. "Ovih dana mi je teško biti žena koja šuti i hoda pognute glave! Ne činim to ni inače, ali neke teme ipak zaobilazim u širokom luku. Kao i svima, pun mi je kufer korone! Zapravo ne toliko samog virusa, ali dvostrukih mjerila i pravila. Prvo roditeljima ograniče boravak s bolesnim djetetom u bolnici na 15 minuta, a sad mi frendica u zadnjim danima trudnoće rida na telefon jer djetetov otac NE SMIJE biti prisutan na porodu!!!! Lista stvari koje su unatoč koroni dopuštene je podugačka, iako moj mozak ne pronalazi logično objašnjenje kako je to moguće, a gore navedeno nije…", istaknula je operna pjevačica. 

"Uznemirena sam i tužna zbog svakog uplakanog i prestrašenog djeteta ostavljenog i prepuštenog samom sebi u hladnom bolničkom okruženju; zbog svake mame i svakog tate koji su nasilno razdvojeni u najsvetijem trenutku rađanja života. Osjećam grižnju savjesti jer pukom srećom nisam morala proživljavati ovako teške trenutke. Voljela bih i frendici i svim trudnicama s velikim osmijehom na licu pričati o svojim porodima, jer o porodima se priča upravo na takav način!!! A to danas ne mogu….", dodala je Martina, koja je već poznato lice showa "Supertalent", u kojem je članica žirija. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ovih dana mi je teško biti žena koja šuti i hoda pognute glave! Ne činim to niti inače, ali neke teme ipak zaobilazim u širokom luku. Kao i svima, pun mi je kufer korone!Zapravo ne toliko samog virusa, ali dvostrukih mjerila i pravila 🤬 Prvo roditeljima ograniče boravak s bolesnim djetetom u bolnici na 15min (WTF?!?!), a sad mi frendica u zadnjim danima trudnoće rida na telefon, jer otac djeteta NE SMIJE biti prisutan na porodu!!!! Lista stvari koje su unatoč koroni dozvoljene je podugačka iako moj mozak ne pronalazi logično objašnjenje kako je to moguće, a gore navedeno nije… Danas sam upoznala jako inspirativnu Libresse kampanju #priceiznutra i osjetila potrebu istresti vam dušu. Uznemirena sam i tužna zbog svakog uplakanog i prestrašenog djeteta ostavljenog i prepuštenog samom sebi u hladnom bolničkom okruženju; zbog svake mame i svakog tate koji su nasilno razdvojeni u najsvetijem trenutku rađanja života. Osjećam grižnju savijesti, jer pukom srećom nisam morala proživljavati ovako teške trenutke. Voljela bih i frendici i svim trudnicama s velikim osmjehom na licu pričati o svojim porodima, jer o porodima se priča upravo na takav način!!! A to danas ne mogu….😔 Na prvi porod odlučila sam otići u Petrovu i sa suprugom zajedno zaželjeti dobrodošlicu našem djetetu. Koja je uloga tate na bolničkom porodu? Nemjerljiva i neusporediva s bilo čime!! Mama i tata imaju dvije potpuno različite, ali ravnopravne uloge na porodu. POROD NIJE MONODRAMA majke! Porod je prirodan završetak savršeno izrežiranog ljubavnog dueta koji naprosto ne smije i ne može putem izgubiti jednog protagonistu! Drugo dijete rodila sam planirano kod kuće. Suprug je bio samnom i pratio me kroz završni zanos našeg zajedničkog plesa ❤️ Bila sam javno prozivana zbog ovog čina, izgubila sam i neke prijatelje zbog ove intimne odluke (!?!), ali nisam do današnjeg dana imala potrebu opravdavati se ili braniti! I NEĆU!!! Moje tijelo, moj odabir, moj život ❤️ Žene zajedno su doista moćna gomilica koja može preokrenuti, a ako treba i zaustaviti svijet! Želim čuti Vaše ženske priče i biti zajedno s Vama <3 #priceiznutra https://www.libresse.hr/nas-svijet/zasto-se-nasepriceiznutra-trebaju-cuti/

A post shared by Martina Tomčić (@martina.tomcic) on

Tomčić je ispričala kako je na prvi porod odlučila otići u Petrovu i tamo je sa suprugom zaželjela dobrodošlicu njihovu djetetu, a objasnila je i koja je uloga tate na bolničkom porodu. "Nemjerljiva i neusporediva s bilo čime!! Mama i tata imaju dvije potpuno različite, ali ravnopravne uloge na porodu. POROD NIJE MONODRAMA majke! Porod je prirodan završetak savršeno izrežiranog ljubavnog dueta koji naprosto ne smije i ne može putem izgubiti jednog protagonista! Drugo dijete rodila sam planirano kod kuće. Suprug je bio sa mnom i pratio me kroz završni zanos našeg zajedničkog plesa", pojasnila je operna pjevačica. 

Istaknula je kako su ju javno prozivali zbog poroda kod kuće, a zbog toga je izgubila i neke prijatelje. Dodaje kako nije imala potrebe braniti se i opravdavati zbog svoje odluke i nikad neće. 

"Žene su zajedno doista moćna gomilica koja može preokrenuti, a ako treba i zaustaviti svijet! Želim čuti vaše ženske priče i biti zajedno s vama", zaključila je Martina. 

Operna pjevačica dobila je veliku podršku zbog svoje objave i mnogi su komentirali da ne shvaćaju ovakve odluke. "Svadbe mogu, ali roditelji ne mogu u posjet bolesnoj djeci i partneri ne mogu biti na porodu", "U Njemačkoj se može prisustvovati na porodu, stvarno nema smisla ovo, u najtežim trenucima žena sama bez podrške", "Bravo. Sve se slažem", "Od riječi do riječi se slažem" napisali su joj pratitelji. 

Meghan i Harry više neće živjeti sami sa sinom, jedna od 8 spavaćih soba bit će duže vrijeme zauzeta