Kraljevska obitelj i vlada u Luksemburgu priopćili su u nedjelju vijest o rođenju prvog sina Velikog vojvode prijestolonasljednika koji će jednom preuzeti vlast u zemlji.

Galerija


Prvo dijete kraljevskog para prijestolonasljednika, peto unuče njegove Kraljevske visosti Velikog vojvode Henrija rođen je u nedjelju malo poslije 5 sati ujutro, priopćila je luksemburška vlada.

Vezani članci Princ Harry i Meghan Markle Prije nekoliko mjeseci sve su oštro kritizirali, a Meghan sada jedva čeka ponovni dolazak na dvor, dok Harry prijeti tužbama? Camilla Parker Bowles (Foto: AFP) Ne odustaje od tvrdnji da je on sin princa Charlesa i Camille, evo čime je sada to pokušao dokazati, a neki su mu i povjerovali

Dječak, sin Velikog vojvode prijestolonasljednika, princa Guillaumea i supruge mu Stephanie, zvat će se Charles Jean Philippe Joseph Marie Guillaume.

Dijete je teško 3,190 kg i dugačko 50 cm. "Princeza i dijete su dobro", ističe kraljevska obitelj u odvojenom priopćenju, dodajući da roditelji "jedva čekaju da ga pokažu javnosti".

"U čast rođenja prvog djeteta prijestolonasljedničkog para vojska će ispaliti 21 topovski plotun s uzvisine Fort Thuengen", dodaje vlada.

Uloga Velikog vojvode u Luksemburgu je čisto protokolarna. Po 33. članku Ustava Veliki vojvoda sam obnaša izvršnu vlast, ali 45. članak kaže da sve njegove odluke mora supotpisati ministar koji za njih preuzima političku odgovornost. U praksi on zapravo poštuje odluke vlade i zastupnika.

(Hina) 

Grubnić objavio niz fotki na kojima zgodna mama Branka pozira u mini haljinama