Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Film '50 nijansi sive' pun je scena koje samo raspiruju maštu, ali ovo su filmovi koji dokazuju da i Balkanci znaju što rade.


Dominacija, pokoravanje, ograničavanje, nadzor, vezivanje, kažnjavanje i seksualizirana bol pojmovi su koji se provlače kroz film '50 nijansi sive', no postoje i filmovi snimani u bivšoj Jugoslaviji koji bi mogli biti opasna konkurencija filmu koji je osvojio cijeli svijet.

'Vizantijsko plavo'

Vezani članci Posteri iz Gane Afrički posteri za filmove plodovi su ljubavi i kreativnosti, popravit će dan svim filmofilima Slika nije dostupna TKO BI NAKON OVOG ZASPAO Seka se skinula

Kaja Žutić i Lazar Ristovski nositelji su radnje u filmu koji je zavodljiv na jedan neobičan način, a koji potragu za neuništivom plavom bojom s vizantijskih crkvenih fresaka pretvara se u senzualnu ljubavnu priču u kojoj Europa sreće Balkan

'Una'

Veza studentice i profesora priča je koja je ispričana bezbroj puta kroz povijest, a Rade Šerbedžija i Sonja Savić na jedan su novi način oslikali ovu zabranjenu ljubav. Ona mlada i lijepa, a on stariji i oženjen, a seksualne napetosti među njima ne nedostaje.

VIDEO Ovo je jedini film koji je dobio Oscara, a NIJE za mlađe od 18!

'Čudo neviđeno'

Ova tragikomedija se događa u maloj ribarskom naselju, na obali jezera, gdje se oduvijek živjelo na sličan način. Žene su te koje love ribu dok muškarci sjede u kafiću, udvaraju se konobarici, piju, mudruju i sanjaju novi i bolji život. Iz ovog se filma najviše pamti scena Savine Geršak koja se kupa u jezeru.

'Lepota poroka'

Ova se film bavi sudarom civilizacija i običaja, one crnogorske arhaične, koja živi negdje na kamenjaru i one primorske koja je uslijed vala turizma zauzela potpuno suprotne stavove. Svi još uvijek pamte erotičnost Mire Furlan koja se kupa s turistima.

'Misterije organizma'

Film je izazvao mnogo kontroverzi budući da je snimljen u razdoblju 60-ih godina, no donio je mnoge promjene u domaćoj filmskoj industriji. Scene vođenja ljubavi na filmu su mnogo slobodnije i više korištene te je povećana sloboda i kreativnost filmskih stvaralaca.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook