Kraljica Elizabeta II. obilježava 95. rođendan prvi put bez supruga princa Philipa, a uz nju neće biti ni unuk Harry.

Galerija


Britanska kraljica Elizabeta II. ove srijede obilježava 95. rođendan, no ove godine prvi put bez supruga, princa Philipa koji je preminuo 9. travnja i drugu godinu zaredom bez tradicionalne vojne parade, koja se neće održati zbog pandemije.

Vezani članci Meghan Markle i princ Harry sa sinom Archiejem - 1 Meghan Markle prošetala sa sinom Archiejem kojeg javnost nije dugo vidjela, a pokazala je i svoj poveći, trudnički trbuh Meghan Markle, kraljica Elizabeta i princ Harry - 4 Prije sprovoda princa Philipa Meghan Markle javila se kraljici, a i maleni Archie imao je svoju ulogu u svemu tome

"Razumljivo je da britanska kraljica ne planira javno obilježiti rođendan u srijedu jer je prvi u posljednje 73 godine bez njezina supruga, princa Philipa", rekli su za dpa izvori bliski kraljevskoj obitelji.

Ipak, kraljica će rođendan obilježiti u krugu malog broja članova svoje obitelji s obzirom na to da dvotjedno razdoblje žalosti za Philipom traje do 23. travnja. Najavljeno je da neće biti ni tradicionalnog portreta članova kraljevske obitelji.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane potvrdio je da ni ove godine, kao ni prošle, neće biti počasne paljbe iz londonskoga Hyde Parka niti s londonskog Towera, kao ni lipanjske proslave rođendana poznate kao Trooping the Colour (Pozdrav bojama), ceremonije u kojoj tradicionalno sudjeluju pukovi britanske vojske i vojske Commonwealtha.

Premda kraljica idućih tjedana neće obavljati uobičajene kraljevske dužnosti, radit će "od kuće", što znači da će osobno odgovarati na poruke svjetskih čelnika koji su joj uputili izraze sućuti zbog suprugove smrti.

Glasnogovornik princa Harryja odbio je novinarima kazati je li princ ostao u Engleskoj da bi prisustvovao obilježavanju kraljičina rođendana, no strani mediji su objavili njegove fotografije s losanđeleškog aerodroma LAX koje potvrđuju da je ipak napustio Veliku Britaniju.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, pokopan je u subotu, a umro je 9. travnja.

"Dok kao obitelj tugujemo, tješe nas izrazi poštovanja prema mome suprugu iz Ujedinjenog Kraljevstva, Commonwealtha i cijeloga svijeta", priopćila je Elizabeta koju su dirnule poruke poštovanja prema njezinu preminulom suprugu.

"Obitelj i ja želimo zahvaliti na potpori i brižnosti koju ste pokazali proteklih dana. Duboko smo dirnuti porukama koje će nas zauvijek podsjećati na izuzetan trag koji je Philip tijekom života ostavio na brojne ljude".

(Hina)

Reakcije na ovaj nespojivi par su podijeljene: Potpuno su različiti, više se ne skrivaju, a čini se da zajedno baš uživaju

Zadnji brak propao mu je zbog kontroverzne vjere, a nakon devet godina samoće osvojila ga je puno mlađa kolegica s kojom više ne krije vezu