Strogi djed

Novi trend u kraljevskim obiteljima? Švedski kralj jednim potezom oduzeo titule unucima

Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) getty images 1/7 >> Pogledaji ovu galeriju Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) +0 Kralj Carl Gustaf (Foto: Getty Images) Galerija

Švedski kralj Carl Gustaf oduzeo je kraljevske titule svim unucima.

Slijedeći uzor Meghan Markle i princa Harryja koji su odlučili da njihov sin Archie neće nositi kraljevsku titulu princa, švedski kralj Carl Gustaf odlučio je da ni njegovim unucima ne trebaju titule kraljevskih visočanstava. 

Pogledaj i ovo Lalla Salma (Foto: Getty Images) Nagađanja su brojna Misterij nestale princeze: U javnosti nije viđena već dvije godine, mediji priču ignoriraju, a kralj o svemu šuti

Naime, kralj je smanjio broj članova obitelji koji će primati novac iz sredstava dobivenih od poreznih obveznika. Odlukom o ukidanju statusa kraljevskog visočanstva za petero svojih unuka iznenadio je javnost, ali i rasteretio državni budžet.

Naime, kraljevi će unuci zadržati titule princa ili princeze, odnosno vojvode ili vojvotkinje, no neće obavljati kraljevske dužnosti pa im se u dobi od jedne do pet godina života neće isplaćivati godišnji "džeparac" iz državnog proračuna. 

Odluka se doduše ne odnosi na dvoje djece švedske prijestolonasljednice, princezu Victoriju, princezu Estelle i njezina mlađeg brata princa Oscara.

Švedska kraljevska palača objavila je da djeca princeze Madeleine (37) i njezina supruga Chrisa O'Neilla te djeca princa Carla Philipa (40) i princeze Sofije zbog ove odluke neće moći obavljati službene dužnosti.

Riječ je o princezi Leonori (5), princu Nicolasu (4) i princezi Adrienne (1), kao i princu Alexanderu (3) i princu Gabrielu (2).

Roditelji petero djece isključene iz kraljevskih dužnosti, princ Carl Philip i njegova supruga princeza Sofia, kao i princeza Madeleine i njezin suprug Christopher O'Neill, na društvenim su mrežama pozdravili kraljevu odluku.

Princeza Madeleine na Instagramu je napisala kako ovakva promjena "djeci pruža priliku da vlastite živote oblikuju kao privatne osobe". Njezin brat, princ Carl Philip, na istoj je društvenoj mreži napisao da njegova djeca sada imaju mogućnost "slobodnijeg izbora u životu".

Madeleine trenutačno živi u Miamiju i radi za Svjetsku zakladu za očuvanje djetinjstva koju je osnovala njezina majka, kraljica Silvia, a princ Carl Philip i njegova supruga Sofia nastavit će s radom u vlastitoj humanitarnoj zakladi.

Švedska kraljevska obitelj 1980. godine prva je izmijenila pravila o nasljeđivanju u skladu s kojima je nasljednik trona prvorođeno dijete, bez obzira na spol.

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene