Veliki glumac

Kolege se opraštaju od Dudeka, dirljivu poruku uputili i iz Slovenije: ''Izgubio sam dragog prijatelja''

showbuzz showbuzz DNEVNIK.hr

Goran Grgić i Tarik Filipović prisjetili su se Martina Sagnera i otkrili nam kako je utjecao na njih i njihove karijere.

Vijest o smrti našeg legendarnog glumca Martina Sagnera rastužila je njegovu obitelj, prijatelje i kolege koji su ga imali priilike upoznati i manje ili više surađivati s njime.

Pogledaj i ovo BUKOWSKEE feat. Tarik Filipović Intimne priče Priča o nestrpljenju i neopraštanju u novoj pjesmi spojila je BUKOWSKEE s našim poznatim glumcem i voditeljem!

Jedna je od njih glumica Smiljka Bencet, koja je s Martinom glumila u "Gruntovčanima", i to Dudekovu ženu Regicu.

"Nekidan sam puno razmišljala o njemu, baš na Martinje jer sam se sjetila da mu je imendan. Ne mogu vjerovati, svi moji dragi i mili umiru, kaj se to događa. Pamtit ću ga samo po najljepšem, pokoj mu duši", rekla je kroz suze Smiljka Bencet za 24 sata.

Martina se prisjetio i glumac Goran Grgić, čije je glumačke početke obilježio upravo Martin Sagner, kojeg je upoznao na snimanju televizijske serije "Dirigenti i mužikaši".

"On je svakako naš veliki glumac, utjecao je na nas kroz djetinjstvo jer je označio jedan period sa svojom ulogom i Golikovom serijom 'Gruntovčani'. Ja sam bio ponosan kada sam ga upoznao i kad smo družili. Bio je domaćin Festivala glumaca i tamo sam ga imao priliku bolje upoznati, tamo smo se družili i na snimanju 'Dirigenata i mužikaša' na samim mojim glumačkim početcima. To je glumac koji je napravio velike uloge i u kazalištu 'Komedija', mlađe generacije možda ga ne znaju po kazališnim ulogama, već više po televizijskim i filmskim ulogama. Do savršenstva je doveo tu jednu ulogu, imao je jaku biografiju, no uspio je stvoriti tu jednu stvar za vječnost. Bilo mi je drago razgovarati s njime, on je bio jedan intelektualac među njima, izvrstan glumac, izuzetno stabilan koji je poštovao što drugi rade, ali je vrlo ozbiljno prilazio svim svojim ulogama i projektima", rekao nam je Goran.

Martina Sagnera kao velikog glumca i idola pamtit će i Tarik Filipović, koji ga je imao priliku upoznati. 

"Imao sam čast upoznati ga, meni i mojoj generaciji obilježio je dio djetinjstva i života, napravio je još puno uloga, ali u našem glumačkom životu neka te uloga tako odredi i ostaneš 'Dudek' za cijeli život, na što je on vjerojatno i bio ponosan. To je stvarno jedna antologijska stvar. Boris Svrtan radit će predstavu 'Gruntovčani' u kazalištu Kerempuh, pa je to idealna prilika da se napravi jedan omaž i oda počast. Ja ću pamtiti Martina po ulozi Dudeka iz nekog doba kada sam još bio školarac, kada mi je to značilo jako puno. Svako djetinjstvo ima neku svoju plejadu idola i likova koji su mu obilježili dio života, a on je svakako jedan od njih", rekao nam je Tarik.

Na Facebooku se dirljivim riječima od Martina oprostio i poznati slovenski humorist Vinko Šimek, umjetničkog pseudonima "Šraufciger". Uz zajedničke i odlično posjećene nastupe po "deželi", glumca i humorista vezivalo je i dugogodišnje prijateljstvo, a Sagner je bio i vjenčani kum njegovu sinu.

"Danas sam žalostan jer sam zauvijek izgubio dragoga prijatelja. Dragi Martin, više od 40 godina bili smo iskreni prijatelji, zajedno nastupali, stvarali, smijali se i rušili rekorde u rasprodanim dvoranama, gdje su te Slovenci smatrali svojim", napisao je Šimek uz izraze sućuti Sagnerovoj obitelji.

"Dudeka je slovenska publika obožavala i voljela, ljudi su mu na nastupe nosili darove, jednom je čak dobio živu kokoš, svoju 'čučicu' iz serije Gruntovčani, uživali su kad si im govorio ili zasvirao na violini", napisao je popularni ''Šraufciger'', koji je osim sa Sagnerom znao nastupati i s pokojnom Nelom Eržišnik.

U Sloveniji vrlo popularni Šimek navodi da je sa Sagnerom u studijima snimio mnogo pjesama i objavio jednu kasetu.

Posljednji put pozornicu su dijelili prije tri godine na Ptujskom festivalu, na izboru za "narodnu" melodiju desetljeća.

Martin i ja pobijedili smo s pjesmom "Mi smo mejaši, mi smo pajdaši", njemu tako dragom pjesmom koja simbolično povezuje dva naroda i naše prijateljstvo, napisao je Šimek u oproštaju od Sagnera na društvenoj mreži te priložio nekoliko videosnimaka s njihovih nastupa.

Hrvatske humorističke serije Gruntovčani i Mejaši, u kojima je Sagner glumio Dudeka, bile su vrlo popularne u Sloveniji, a reprizirane su više puta i nakon državnog osamostaljenja, s time da su imale rijedak privilegij da se emitiraju bez titlova s prijevodom jer Slovenci podravsku kajkavštinu odlično razumiju.

Martin Sagner preminuo je u 88. godini života u  Zagrebu od problema sa srcem. 

(N.K./Hina)

 

SVI ČITAJU OVO

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

Omogući obavijesti i budi uvijek u toku

IMAMO JOŠ NA OVU TEMU
Još vijesti
na instagramu POSJETI NAS
Pretraži

Omogući obavijesti
i budi uvijek u toku

Obavijesti uključene